DISTRIBUIȚI

Rusia a anunţat duminică desfăşurarea conform programului stabilit a manevrelor militare din Belarus denumite ”Frăţia Slavă”, deşi Serbia a renunţat să ia parte la acestea în urma presiunilor occidentale, potrivit agerpres.

”Sunt exerciţii antiteroriste şi nu sunt îndreptate împotriva niciunei ţări”, afirmă Ministerul Apărării rus într-un comunicat citat de agenţia EFE.


Citește și : Preşedinţii andini cer parlamentului peruan să nu voteze destituirea lui Martin Vizcarra

Peste 800 de soldaţi ruşi şi belaruşi vor participa la aceste exerciţii în perioada 14-25 septembrie în poligonul militar Breţki din Belarus.

Pentru a preveni suspiciuni privind o posibilă desfăşurare militară rusă în Belarus, Moscova subliniază în comunicat faptul că trupele ruse vor reveni la bazele lor după încheierea manevrelor militare ”Frăţia Slavă”.

Acest program de aplicaţii militare se desfăşoară începând din anul 2015, iar anul trecut a avut loc pe teritoriul Serbiei. Dar acum această ţară a renunţat să participe ca urmare a ”unei presiuni puternice şi nemeritate din partea Uniunii Europene”, după cum a declarat ministrul sârb al apărării, Aleksandar Vulin.

Citește și : Junta militară din Mali s-a angajat la o tranziţie într-un termen de 18 luni

Exerciţiile militare vor începe în aceeaşi zi în care preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko se va deplasa în oraşul Soci de pe ţărmul Mării Negre pentru a se întâlni cu omologul său rus Vladimir Putin, care i-a promis că-l va susţine cu forţe de poliţie dacă în Belarus scapă de sub control manifestaţiile ce contestă realegerea lui Lukaşenko în urma alegerilor din 9 august.

Ministrul belarus al apărării, Viktor Khrenin, a anunţat vineri retragerea trupelor desfăşurare în regiunea Grodno de la frontiera cu Polonia şi Lituania, ţări pe care Minskul le acuză că instigă protestele împotriva lui Lukaşenko. Însă el a adăugat că Belarusul este preocupat de prezenţa la 15 kilometri de frontieră a unui batalion american ce numără aproximativ 30 de tancuri, 43 de vehicule de luptă Bradley şi circa 500 de soldaţi.