DISTRIBUIȚI
[email protected] - University of Pennsylvani

Rusia şi Asociaţia Naţiunilor Sud-Estul Asiei (ASEAN) au încheiat un exerciţiu naval comun de trei zile, a anunţat sâmbătă marina militară indoneziană printr-un comunicat preluat de Reuters, potrivit agerpres.

La operaţiunile în două etape au participat opt nave militare şi patru aeronave din Rusia, Indonezia, Malaezia, Thailanda, Vietnam, Singapore şi Brunei.


Citește și : Turcia riscă sancţiuni europene drastice în cazul lui Osman Kavala

Manevrele din largul insulei Sumatra au avut scopul de a creşte interoperabilitatea forţelor navale din statele ASEAN şi cele ale Rusiei, într-o zonă maritimă strategică, şi au „un impact strategic, deoarece au fost concepute pentru a cultiva prietenia între guvernul Indoneziei, ţările ASEAN şi Rusia”.

Comandantul navei ruseşti Amiral Panteleev, Aleksei Bolotnikov, a declarat că speră ca următorul exerciţiu similar să aibă loc la Vladivostok, în estul Rusiei.

Citește și : Preşedintele Botswanei spune că diplomaţii străini au venit infectaţi cu Omicron din Europa

Exerciţiul militar a avut loc în contextul creşterii tensiunilor între marile puteri în Marea Chinei de Sud, zonă bogată în resurse şi importantă pentru traficul maritim. China susţine că o mare parte din teritoriul maritim respectiv îi aparţine, pretenţie considerată în 2016 ca nefondată de o instanţă de la Haga.