DISTRIBUIȚI
© Photo: JSC "Shipyard "Yantar"

Moscova şi-a utilizat marina militară şi forţele aeriene pentru a îndepărta distrugătorul britanic HMS Dragon D35 în luna octombrie din apele teritoriale ruse din zona Crimeii, a declarat şeful Serviciului de frontieră Vladimir Kulişov, primul adjunct al şefului Serviciului Federal de Securitate (FSB), potrivit Reuters şi RIA Novosti, scrie agerpres.  

Paza de coastă rusă (subordonată FSB) a somat nava britanică să nu intre în apele teritoriale ruseşti, dar aceasta a trecut de ceea ce responsabilul militar rus a afirmat că ar fi graniţa maritimă a Rusiei, la 13 octombrie 2020 în apropierea sudului Crimeii.


Citește și : Poliţiştii anti-mafie au dezmembrat o reţea ilegală de pariuri şi jocuri de noroc

Kulişov a spus că HMS Dragon a invocat dreptul „traversării paşnice”, un concept care permite navelor să tranziteze apele teritoriale ale altor state într-un mod care să nu prejudicieze pacea, ordinea sau securitatea acestora.

Moscova ceruse navei britanice să părăsească imediat apele sale, la care căpitanul navei britanice a răspuns că are un semnal slab de recepţie, a subliniat oficialul rus.

„Nava de război a fost alungată în apele neutre printr-o acţiune comună a forţelor navele şi aeriene ruse”, a insistat Kulişov, citat de RIA Novosti.

Rusia a anexat peninsula Crimeea în 2014, atrăgându-şi sancţiuni şi condamnări din partea Occidentului. Kievul îşi vrea teritoriul înapoi. Occidentul şi Ucraina nu au recunoscut această anexare, deci nici apele teritoriale din zona peninsulei Crimeea ca aparţinând Rusiei.

Incidentul intervine pe fondul unor relaţii la cel mai tensionat nivel de după Războiul Rece între Rusia şi Occident.

Reuters precizează că nu există deocamdată un comentariu din partea Ministerului britanic al Apărării la aceste dezvăluiri ruse.

Citește și : Tel Avivul îl cheamă la explicaţii pe ambasadorul Franţei în Israel

În interviul acordat RIA Novosti, Kulişov afirmă că „grănicerii ruşi monitorizează îndeaproape activităţile ‘inamicale’ ale partenerilor occidentali în apropierea frontierelor ruse”, care urmăresc – în opinia sa- „o demonstraţie de forţă” pentru aşa-numita „descurajare a politicii agresive a Rusiei în regiune”.

Forţele de graniţă ruse sunt pregătite pentru diferite scenarii, inclusiv să avertizeze şi să sancţioneze orice încălcare a apelor teritoriale şi acţiuni de nesocotire a suveranităţii Federaţiei Ruse, a mai spus el.