DISTRIBUIȚI
dpa

Activităţile de spionaj rusesc pe teritoriul Elveţiei sunt în creştere, a declarat vineri Jean-Philippe Gaudin, directorul serviciului de informaţii elveţian NDB, după două cazuri în care au fost implicaţi agenţi ruşi care au încercat să se infiltreze în obiective din Elveţia, relatează Reuters, potrivit agerpres.

„Nu pot oferi multe detalii despre activităţile ruseşti în Elveţia, dar este clar că există o creştere a acestor activităţi”, a declarat Jean-Philippe Gaudin pentru Reuters. „Nu pot spune câţi spioni, însă numărul lor este semnificativ”, a adăugat el.


Citeşte şi: Pentru Trump, situaţia e clară: ‘ Pare cert, Khashoggi e mort. Consecinţele vor fi severe!’ – VIDEO

Autorităţile elveţiene cred că doi spioni ruşi au vizat un laborator elveţian de testare a armelor chimice, iar procurorii investighează de asemenea un atac cibernetic împotriva birourilor Agenţiei Mondiale Antidoping (AMA) din Elveţia.

Gaudin a afirmat că Elveţia este vizată de activităţi de spionaj deoarece ea găzduieşte numeroase organizaţii internaţionale şi ONG-uri, între care agenţii ale ONU şi OMC (Organizaţia Mondială a Comerţului). Organizaţii sportive precum Comitetul Olimpic Internaţional ar putea de asemenea fi vizate.

El a precizat că activităţile de spionaj implică nu doar ruşi, ci şi agenţi din alte ţări.

„Ceea ce este diferit astăzi este că ruşii au încercat să acţioneze împotriva infrastructurii noastre sensibile, ceea ce este o linie roşie”, a mai spus el.

Citeşte şi: Putin bagă-n sperieţi pe toată lumea: ‘ În caz de război nuclear, vom ajunge în Rai ca martiri; atacatorii vor pieri ca nişte păcătoşi!’

NDB a anunţat în septembrie că a colaborat cu serviciile secrete din Marea Britanie şi Olanda pentru a contracara un complot rus care, potrivit informaţiilor din mass-media, ar fi vizat un laborator elveţian care testa agenţi neurotoxici, precum Noviciok. Londra acuză Moscova că a folosit Noviciok pentru a încerca să-l ucidă în martie pe fostul spion rus Serghei Skripal în oraşul Salisbury, din Anglia, şi a acuzat doi agenţi ruşi în absentia de tentativă de crimă.

Ambasada Rusiei din Berna a calificat acuzaţiile elveţiene ca fiind absurde.