DISTRIBUIȚI
AFP

Rusia şi-a încheiat marţi exerciţiile militare comune cu Tadjikistanul de la frontiera cu Afganistanul, unde talibanii au cucerit mai multe capitale provinciale în ultimele zile, în urma retragerii forţelor americane şi a aliaţilor lor, relatează AFP, potrivit agerpres

Avansul teritorial al talibanilor provoacă îngrijorarea fostelor republici sovietice din Asia Centrală şi a Rusiei, care şi-au înmulţit manevrele militare în ultimele săptămâni. După un prim exerciţiu în Uzbekistan, Rusia a derulat unul mai important în Tadjikistan.


Citește și : Bruxelles-ul dă voie Lituaniei să-şi facă GARD la frontiera cu Belarus

O jurnalistă a AFP aflată pe poligonul de instruire de la Kharb-Maidon din Tadjikistan a văzut elicoptere militare, avioane de luptă şi tancuri care se deplasau în formaţie în această zonă situată în apropierea frontierei cu Afganistanul.

Potrivit generalului rus Aleksandr Lapin, circa 2.500 de militari au luat parte la aceste exerciţii pe fondul „situaţiei care continuă să se agraveze în Afganistan şi a ameninţării de incursiune a unor grupuri teroriste radicale la frontierele ţărilor din Asia Centrală”.

Generalul Lapin a salutat un „înalt nivel de coordonare” între forţele ruse, uzbece şi tadjice în timpul acestor exerciţii.

Armata rusă a anunţat în paralel marţi că a trimis noi armamente – în special sisteme de apărare antiaeriană portabile şi puşti de asalt – pentru a moderniza baza de care dispune în Tadjikistan.

Citește și : SCURGERI de clor la o crescătorie de somoni! 96.000 de peşti au murit!

Conducătorii fostelor republici din Asia Centrală s-au adunat săptămâna trecută în Turkmenistan pentru a evoca situaţia din Afganistan, sursă de preocupare în special pentru Tadjikistan, care are o frontieră de 1.300 km cu această ţară în război.

Un înalt responsabil al apărării din Tadjikistan, Şerali Mirzo, a afirmat marţi că organizaţia jihadistă Statul Islamic (SI) a fost unul dintre „duşmanii simbolici” cu care armata ţării sale s-a luptat în timpul exerciţiilor organizate împreună cu Rusia.