DISTRIBUIȚI

Rusia „lucrează la anexarea teritoriilor ucrainene” intrate sub controlul său în ultimele luni, folosind acelaşi „mod de operare” ca şi pentru Crimeea în 2014, a acuzat marţi Casa Albă, notează AFP, potrivit agerpres.

„Guvernul rus dispune de planuri detaliate pentru a anexa o serie de regiuni din Ucraina, printre care Herson, Zaporojie, precum şi regiunile întregi Doneţk şi Lugansk”, a declarat John Kirby, care coordonează comunicarea preşedintelui american Joe Biden pe probleme strategice.


Citeşte şi: Macron intenţionează să se deplaseze în zone din sud-vestul Franţei afectate de incendiile de vegetaţie – Black News

Reprezentanţii „ilegitimi” pe care Moscova i-a impus în aceste zone „vor organiza referendumuri simulacru pentru reunificarea cu Rusia”, „poate în septembrie în cursul alegerilor regionale din Rusia”, a adăugat el.

În acelaşi timp, Rusia încearcă să înfiinţeze bănci ruseşti acolo pentru a generaliza utilizarea rublei, „forţează rezidenţii să solicite cetăţenia rusă”, „impune pe cei fideli în serviciile de securitate”, în timp ce „sabotează internetul civil”, a mai spus John Kirby.

A anexa teritorii „cu forţa este o încălcare a Cartei ONU”, a denunţat el, promiţând „noi sancţiuni împotriva Rusiei” dacă aceasta îşi va continua pregătirile. „Moscova ar deveni şi mai mult un paria decât astăzi”, a ameninţat el.

Citeşte şi: Seceta, un dar de la natură pentru Putin și gazul său – Black News

De la începutul ofensivei din 24 februarie împotriva Ucrainei, armata rusă a cucerit o mare parte a două regiuni sudice, Herson şi Zaporojie. Ulterior, autorităţile acestor zone, aflate sub controlul Moscovei, spun ca vor să organizeze alipirea lor la Rusia, chiar dacă oficial Kremlinul nu a afişat public acest obiectiv.

În urmă cu cinci zile, autorităţile numite de Moscova în regiunea Zaporojie au anunţat, pentru prima dată, un calendar, adăugând că doresc să organizeze un referendum la începutul toamnei privind anexarea la Rusia.