DISTRIBUIȚI

Ministerul de Externe rus consideră planurile SUA şi Ucrainei de a efectua exerciţii comune în Marea Neagră drept o ‘idee periculoasă’, conform declaraţiei făcute marţi de ministrul rus adjunct de externe Grigori Karasin, citat de agenţiile oficiale de presă TASS şi RIA Novosti, potrivit agerpres.

‘Este o idee periculoasă’, a insistat Karasin, referindu-se la exerciţiul Sea Breeze-2019 în Marea Neagră.


Citește și: Incendiu devastator într-un hotel din India. Cel puțin 17 oameni au murit! – FOTO/VIDEO

Ministerul Apărării al Ucrainei a anunţat anterior începerea pregătirilor pentru exerciţiile comune ucraineano-americane Sea Breeze-2019, prevăzute să se desfăşoare în partea de nord-vest a Mării Negre.

În 2018, manevrele Sea Breeze s-au desfăşurat în apropiere de regiunile Odesa şi Nikolaev şi în partea de nord-vest a Mării Negre, la care au participat peste 2.000 de militari, circa 30 de nave şi vase, precum şi o serie de avioane din 19 ţări membre NATO şi partenere.

Citește și: Ungaria își vinde toată flota de avioane MiG-29

După anexarea peninsulei ucrainene Crimeea în martie 2014, Rusia a militarizat puternic acest teritoriu, unde a amplasat patru batalioane de sisteme de rachete sol-aer S-400, cu care poate monitoriza zona dintre Bosfor şi Odesa şi părţi din Turcia, Bulgaria, România, Republica Moldova şi Ucraina, conform presei ruse.