DISTRIBUIȚI

Navele NATO ar trebui să stea departe de coasta Crimeii, a declarat joi pentru agenţia de presă RIA Novosti preşedintele Comisiei pentru relaţii interetnice din parlamentul regional din peninsulă, Iuri Ghempel, în contextul în care comandamentul maritim unificat al Alianţei Nord-Atlantice a anunţat anterior că nave ale Grupării Navale Permanente a NATO de Luptă Împotriva Minelor SNMCMG-2 (Standing NATO Mine Countermeasures Group Two /SNMCMG2/) se află în Marea Neagră, unde vor participa la exerciţii.

‘Aceste exerciţii vor avea loc sub supravegherea strictă a Rusiei. Nu există altă opţiune’, a subliniat deputatul din parlamentul regional Crimeea, avertizând că ‘nimeni nu va permite provocări împotriva regiunii ruse’. Moscova a anexat în 2014 peninsula ucraineană Crimeea şi a integrat-o în componenţa Federaţiei Ruse, potrivit agerpres.


Citește și: Cel puțin 70 de oameni au murit într-un incendiu produs în capitala Bangladeshului – FOTO/VIDEO

Potrivit acestuia, exerciţiile SNMCMG2 organizate în apropierea graniţei ruse reprezintă o nouă provocare la adresa Rusiei.

El a ţinut să sublinieze că Moscova monitorizează toate manevrele militare şi mişcările forţelor armate străine în apropierea frontierelor Federaţiei Ruse.

Declaraţia sa survine după ce expertul Centrului de jurnalism politico-militar din Rusia, Boris Rojin, afirmase pentru aceeaşi agenţie de presă că ‘aceste exerciţii ar putea servi teoretic drept acoperire pentru tot felul de provocări militare în ajunul alegerilor (prezidenţiale) din Ucraina’, programate să aibă loc la 31 martie.

Această prezenţă a navelor Alianţei Nord-Atlantice în Marea Neagră face parte din strategia SUA şi a NATO de ‘descurajare a Rusiei în Marea Neagră printr-o demonstraţie de forţă lângă graniţele ei’, a afirmat expertul citat. ‘Pe de altă parte, aceste exerciţii ar putea servi teoretic drept acoperire pentru tot felul de provocări militare în ajunul alegerilor din Ucraina. Kievul ar putea încerca să repete provocarea în strâmtoarea Kerci. Mai ales că autorităţile de la Kiev au formulat o astfel de intenţie, declarând că sunt gata să o repete dacă alături vor fi nave NATO’, a opinat Boris Rojin.

Expertul rus se referea la afirmaţii făcute de responsabili de la Kiev, care s-au pronunţat pentru trimiterea de alte nave militare ucrainene prin strâmtoarea Kerci în Marea Azov, după incidentul naval de la sfârşitul lunii noiembrie trecut, când nave de patrulare ruseşti – din subordinea FSB (ex-KGB) – au deschis focul şi au sechestrat trei vase militare ucrainene cu tot cu echipaje lângă strâmtoarea Kerci, sub pretextul că ar fi încălcat apele teritoriale ale Rusiei în largul Crimeii.

Citește și: Deși favorit în sondaje, Netanyahu este amenințat de o alianță electorală puternică

La exerciţiul SNMCMG-2, care are drept scop creşterea interoperabilităţii navelor NATO în misiuni de neutralizare a ameninţărilor subacvatice, vor participa dragorul de mine Tsibar (Bulgaria), nava de realimentare FGS Werra (Germania), dragorul de mine TCG Akcakoca (Turcia) şi dragorul ‘Lt. Lupu Dinescu’ din România.

Marţi a intrat în Marea Neagră distrugătorul american USS Donald Cook, iar Ministerul rus al Apărării a comunicat că un grup de nave din cadrul Flotei Rusiei din Marea Neagră, între care corveta echipată cu rachete ‘Orehovo-Zuevo’ şi nava de recunoaştere ‘Ivan Hurs’, au început o misiune de supraveghere neîntreruptă a acestuia, potrivit agenţiei de presă TASS.