DISTRIBUIȚI
Pagina de Rusia

Rusia a salutat luni discuţiile dintre Iran şi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) care au ajuns la un acord temporar până când vor începe discuţiile pentru salvarea acordului nuclear internaţional din 2015, relatează AFP, potrivit agerpres.

Într-un comunicat, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a indicat că ”AIEA şi Iranul au o contribuţie pozitivă la crearea unor condiţii pentru începerea unei conversaţii de fond” între părţi privind ”revenirea Washingtonului” la acord.


Citește și : 60 de migranţi au fost salvaţi din Canalul Mânecii

„Salutăm aceste etape şi sperăm că vor contribui la îmbunătăţirea situaţiei politice din jurul Iranului şi a programului său nuclear, precum şi la reducerea tensiunilor alimentate de opozanţii acordului”, a adăugat ea.

Duminică, la încheierea vizitei preşedintelui AIEA la Teheran, Iranul şi AIEA au anunţat un acord ”temporar” pentru a menţine o supraveghere a activităţilor nucleare iraniene, deşi reduse, în timp ce au loc discuţii între părţile semnatare ale acordului internaţional.

Teheranul a apreciat luni că aceste discuţii au produs un ”rezultat semnificativ” în ajunul intrării în vigoare a unei măsuri de limitare a capacităţilor de inspecţie a activităţilor sale nucleare, în faţa menţinerii sancţiunilor SUA.

Kremlinul a salutat deja vineri primele gesturi ale noului guvern american faţă de Iran în ceea ce priveşte relansarea acordului.

Citește și : Asasinarea ambasadorului italian trimite o undă de șoc în Europa

JCPoA (planul comun de acţiune globală, în engleză, cum mai este cunoscut acordul din 2015), încheiat între republica islamică şi cele şase mari puteri – SUA, Regatul Unit, Franţa, Rusia, China şi Germania -, a permis o ridicare a sancţiunilor impuse Iranului pentru programul său nuclear în schimbul acceptării de către Teheran a unor limitări ale acestui program. După ce Trump a retras SUA şi a reinstituit sancţiuni împotriva Teheranului, acesta din urmă a început la rândul său să încalce prevederile acordului.

În încercarea de a ieşi din impasul actual, Iranul şi AIEA au anunţat duminică un acord „temporar” pentru menţinerea supravegherii activităţilor nucleare, deşi redusă, până când vor începe discuţiile diplomatice între părţile din acordul internaţional privind programul nuclear al Iranului încheiat în 2015 la Viena.