DISTRIBUIȚI
Al-Manar TV Lebanon

Rusia are un rol „extrem de destabilizator” în Siria, jucând în acelaşi timp rolul de piroman şi pe cel de pompier, a declarat marţi comandantul Forţelor Americane în Orientul Mijlociu (OM), generalul Joseph Votel, informează AFP.

„Rusia trebuie să admită că nu este capabilă să pună capăt conflictului sirian sau că nu doreşte” (să pună capăt), a declarat generalul Votel în faţa unei comisii din Congres. „Cred că rolul lor este extrem de destabilizator în acest stadiu”, a adăugat şeful Comandamentului Central al SUA (CENTCOM), conform agerpres.


„Moscova joacă în acelaşi timp rolul de piroman şi pe cel de pompier, amplificând conflictul între regimul sirian, YPG (miliţia kurdă aliată a SUA) şi Turcia, şi afirmând apoi că joacă un rol de arbitru pentru a soluţiona conflictul”, a acuzat generalul american.

Citește și : Donald Trump a ajuns la un acord cu compania Boeing pentru schimbarea avionului prezidențial

La patru zile după votarea în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, în urma unor discuţii aprinse în special cu Moscova, a unei rezoluţii care cere aplicarea „fără întârziere” a unui armistiţiu de 30 de zile în toată Siria, raiduri aeriene şi tiruri de rachete au fost raportate marţi în enclava insurgenţilor Ghouta de Est, lângă Damasc.

Mare aliată a regimului lui Bashar al-Assad, Moscova i-a acuzat marţi pe insurgenţii sirieni că au lansat o „ofensivă” contra forţelor regimului în Ghouta de Est în timpul „armistiţiului umanitar”.