DISTRIBUIȚI
Sputnik

Orice rachetă americană trasă asupra Siriei va fi doborâtă şi siturile de lansare de asemenea vizate, un pas ce ar putea declanşa o escaladare majoră în războiul sirian, a declarat ambasadorul rus în Liban, informează miercuri Reuters, potrivit agerpres.

În comentarii difuzate marţi seară, Aleksandr Zasîpkin a precizat că se referă la o declaraţie a preşedintelui rus Vladimir Putin şi a Statului Major al armatei ruse.


Citeşte şi: Şase oameni au murit după ce un elicopter s-a prăbuşit în Rusia

„Dacă va exista o lovitură a americanilor, atunci (…) rachetele vor fi doborâte şi chiar şi sursele de unde au fost trase rachetele”, a declarat el la televiziunea Hezbollahului, al-Manar, vorbind în arabă. El a mai spus că o „ciocnire ar trebui exclusă şi prin urmare suntem gata să purtăm negocieri”.

Armata rusă a avertizat pe 13 martie că va răspunde la orice atac al SUA asupra Siriei, vizând orice rachetă şi lansator implicate într-un astfel de atac. Rusia este cel mai puternic aliat al preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Statele Unite şi aliaţii lor iau în considerare dacă vor lovi Siria pentru un atac suspect cu gaze toxice despre care organizaţii de asistenţă medicală au declarat că a ucis zeci de persoane în oraşul deţinut de rebeli Douma din apropiere de Damasc sâmbătă.

Rusia şi Statele Unite au blocat reciproc marţi încercările lor în Consiliul de Securitate al ONU de a înfiinţa o echipă internaţională de investigaţie privind atacurile cu arme chimice în Siria.

Citeşte şi: O bombă artizanală a fost găsită într-un apartament din Göteborg

Preşedintele american Donald Trump şi-a anulat marţi o deplasare planificată în America Latină spre sfârşitul acestei săptămâni pentru a se concentra asupra răspunsului la incidentul din Siria, a declarat Casa Albă. Trump a avertizat luni asupra unui răspuns rapid şi puternic, odată ce responsabilitatea pentru atacul din Siria va fi stabilită.