DISTRIBUIȚI
USGS

Autorităţile ruse au ridicat miercuri alerta de tsunami care viza o regiune din estul îndepărtat al Oceanului Pacific în urma unui seism cu magnitudinea 7,5 produs în largul Insulelor Kurile, potrivit agenţiei de ştiri RIA, care citează un reprezentant al Centrului pentru tsunami din Sahalin, informează Reuters, potrivit agerpres.

Locuitorii oraşului Severo-Kurilsk din regiunea Sahalin, în Rusia, au fost evacuaţi după producerea seismului într-o zonă sigură, situată pe un teren mai înalt, au anunţat serviciile de urgenţă, care au mai precizat şi că un val cu o înălţime de 50 de centimetri a ajuns la ţărm.


Citește și: Senatul american îi face pofta lui Trump: Acord ISTORIC de 2.000 miliarde de dolari pentru relansarea economiei

Serviciile de urgenţă au observat valuri de mici dimensiuni în urma seismului, care nu a făcut pagube materiale şi victime omeneşti. Insulele Kurile, teritoriu cu o densitatea foarte scăzută a populaţiei, se întind de la Peninsula Kamceatka, în Rusia, până la insula Hokkaido, în Japonia, şi includ patru insule disputate între cele două ţări, denumite Kurilele de Sud de Rusia şi Teritoriile de Nord de către Japonia.

„Avertizarea a fost ridicată la 17:57 ora locală (06:57 GMT)”, a spus un reprezentant al Centrului pentru tsunami din Sahalin. ”Întrucât tsunamiul a fost de mici dimensiuni, dar a fost observat pe fundalul unui val şi al unei furtuni, am menţinut avertizarea timp de mai multe ore”.

Citește și: CUTREMUR puternic în Rusia. Pericolul producerii unui tsunami se menţine!

Autorităţile meteorologice din Japonia nu au emis nicio alertă de tsunami, în timp ce autorităţile americane au anulat o avertizare care viza Hawaii.

Cutremurul s-a produs la o distanţă de 218 de kilometri sud-est de oraşul Severo-Kurilsk şi la o adâncime de 56,7 kilometri, potrivit Institutului American de Geofizică (USGS).

USGS a estimat iniţial o magnitudine de 7,8, revizuită ulterior la 7,5.