DISTRIBUIȚI
AFP

Rusia a respins vineri prin veto o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU care ar fi condamnat pretinsa anexare de către Rusia a patru regiuni ucrainene după așa-zisele referendumuri privind aderarea la Federația Rusă, scrie CNN , informează mediafax.

Rezoluția ar fi denunțat „organizarea de către Rusia a unor așa-zise referendumuri ilegale în regiuni din cadrul granițelor recunoscute la nivel internațional ale Ucrainei” și ar fi declarat că referendumurile „nu au nicio valabilitate”.


Citește și : Putin anunţă anexarea regiunilor Doneţk, Lugansk, Zaporijie şi Herson- VIDEO

Rezoluția ar fi cerut, de asemenea, Rusiei „să își retragă imediat, complet și necondiționat toate forțele militare de pe teritoriul Ucrainei din cadrul granițelor sale recunoscute la nivel internațional”.

Rusia a fost singura țară care s-a opus rezoluției.

Zece țări au votat în favoarea ei: Albania, Franța, Ghana, Irlanda, Kenya, Mexic, Norvegia, Emiratele Arabe Unite, Regatul Unit și Statele Unite.

Patru țări s-au abținut: Brazilia, China, Gabon și India.

Înaintea votului, ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield – care a prezentat rezoluția împreună cu colegul său albanez – a declarat că aceasta este aliniată la obiectivele Consiliului de Securitate de apărare a suveranității, de protecție a integrității teritoriale și de asigurare a păcii și securității.

Citește și : Stoltenberg: Forțele NATO din Marea Baltică și Marea Nordului ajută la investigarea exploziilor Nord Stream

 

„Vorbim despre un stat membru al ONU, un membru al Consiliului de Securitate, care încearcă să anexeze o parte a altui stat prin forță”, a declarat Thomas-Greenfield. „Rezultatele acestor referendumuri false au fost predeterminate la Moscova și toată lumea știe acest lucru”.

Vasily Nebenzya, ambasadorul Rusiei la ONU, a declarat că rezultatele au vorbit de la sine. „Majoritatea covârșitoare a celor care au votat au susținut integrarea acestor regiuni în Rusia”, a spus el.