DISTRIBUIȚI
TASS

Autorităţile din Rusia au anunţat vineri că vor renunţa la toate restricţiile adoptate pentru a combate răspândirea maladiei COVID-19, inclusiv la obligativitatea de purtare a măştii sanitare, invocând scăderea constantă a numărului de decese provocate de noul coronavirus, informează Reuters, potrivit agerpres

Cu toate acestea, autorităţile de la Moscova nu au exclus posibilitatea de a reintroduce măsuri restrictive dacă situaţia sanitară se va deteriora în perioada următoare.


Citește și : Xi Jinping: ‘Nu există niciun motiv pentru a schimba’ principiul ‘o ţară, două sisteme’

Agenţia rusă pentru protecţia drepturilor consumatorilor şi a bunăstării populaţiei (Rospotrebnadzor) a anunţat că „suspendă restricţiile introduse anterior, inclusiv regimul privind purtarea măştii sanitare şi interzicerea alimentaţiei publice pe timpul nopţii, precum şi alte măsuri”.

Rospotrebnadzor afirmă că dinamica privind circulaţia acestui virus în Rusia este în concordanţă cu tendinţele globale şi că 93% din totalul cazurilor confirmate sunt uşoare sau asimptomatice.

De la începutul pandemiei de coronavirus în Rusia, declarată în aprilie 2020, peste 800.000 de persoane au murit din cauza noului coronavirus sau din cauze asociate COVID-19, conform unor calcule făcute de jurnaliştii agenţiei Reuters, iar 18 milioane de infectări cu virusul SARS-CoV-2 au fost raportate la nivelul întregii ţări.

Rusia a dezvoltat şi a lansat foarte repede un vaccin anti-COVID-19, Sputnik V, însă campania de vaccinare a avut un ritm lent de implementare, întrucât mulţi cetăţeni ruşi au invocat lipsa de încredere în autorităţi şi teama faţă de produsele medicale noi.

Citește și : SUA deplâng ‘erodarea autonomiei’ în Hong Kong, la 25 de ani de la retrocedare

Până în prezent, aproximativ 52% din populaţia totală a Federaţiei Ruse a fost vaccinată cu schemă completă împotriva noului coronavirus.