DISTRIBUIȚI
Daily Star

După două luni de întreruperi, duminică s-au reluat cursele de feribot între portul rusesc Vladivostok şi cel nord-coreean Rajin, informează agenţia RIA, preluată de Reuters. Primul transport a fost exclusiv de marfă. 

Linia de feribot, singura dintre Rusia şi Coreea de Nord, a fost deschisă în mai, pentru mărfuri şi pasageri – în special turişti chinezi, precizează Reuters. În august, cursele s-au întrerupt deoarece portul Vladivostok a refuzat să mai furnizeze servicii companiei de navigaţie, care întârziase plăţile.


Katina Adams, purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat american, a reamintit luni că SUA insistă să se implementeze toate sancţiunile decise de Consiliul de Securitate al ONU şi a cerut tuturor ţărilor membre ale organizaţiei să ia măsuri suplimentare pentru a pune maximum de presiune asupra Coreei de Nord, „inclusiv prin ruperea legăturilor sale economice şi diplomatice”.

După intensificarea programului nord-coreean de înarmare nucleară şi cu rachete, anul acesta, Rusia a susţinut sancţiuni ale ONU împotriva regimului de la Phenian, dar s-a opus eforturilor conduse de Statele Unite de a izola economic Coreea de Nord. Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat luni un decret privind impunerea de interdicţii Coreei de Nord, în conformitate cu prevederile unei rezoluţii adoptate de Consiliul de Securitate.