DISTRIBUIȚI
Moskva News Agency

Premierul rus Mihail Muşustin a ordonat marţi recurgerea la datele operatorilor de telefonie mobilă pentru a controla respectarea măsurilor de izolare la domiciliu instituite în Rusia, în special la Moscova, principalul focar al epidemiei de coronavirus pe teritoriul Federaţiei Ruse, potrivit AFP, scrie agerpres.

Mihail Mişustin a ordonat în special ministerelor ruse al Comunicaţiilor şi de Interne „cu ajutorul operatorilor de telefonie mobilă” să controleze ca toate persoanele plasate în carantină după venirea lor din străinătate să respecte strict această măsură.


Citește și : Cehia pune la punct un sistem informatic pentru limitarea pandemiei de COVID-19

La Moscova, unde izolarea la domiciliu a fost impusă pentru toată populaţia începând de luni, primarul Serghei Sobianin a dispus să se facă la fel pentru cele 12 milioane de locuitori înregistraţi oficiali.

Sobianin indicase deja că doreşte să pună în aplicare în acest scop un „control absolut” prin intermediul noilor tehnologii, îndeosebi enorma sa reţea de camere de supraveghere cu recunoaştere facială.

La rândul său, grupul Yandex, liderul rus în tehnologia digitală cu motorul său de căutare şi aplicaţiile sale de geolocalizare, a creat o „hartă de autoizolare” a marilor oraşe ruseşti cu scopul de a evalua acolo – datorită datelor utilizatorilor săi – respectarea măsurilor de izolare.

În paralel, Duma de Stat (camera inferioară rusă) a adoptat marţi sancţiuni severe în cazul încălcării măsurii de izolare la domiciliu, mergând de la amenzi de 500.000 de ruble (aproximativ 5.800 de euro la rata actuală) până la şapte ani de închisoare, în funcţie de caz.

Citește și : Suedia intensifică testarea la nivel naţional

Înainte de criza generată de noul coronavirus, numeroase organizaţii neguvernamentale şi-au exprimat îngrijorarea că puterea rusă va investi în noile tehnologii pentru a exercita un control sporit asupra populaţiei.