DISTRIBUIȚI
AP

Rusia ”nu recunoaşte” consolidarea Organizaţiei pentru Interdicţia Armelor Chimice (OIAC), abilitată de-acum să desemneze utilizatorii acestui tip de armament în Siria, a anunţat un oficial rus de rang înalt, care se întreabă despre viitorul Convenţiei internaţionale care o guvernează, relatează AFP, potrivit news.ro.

”Bineîţeles, noi nu recunoaştem ca legitime activităţile acestui nou aşa-zis mecanism de arbitraj”, a declarat adjunctul ministrului de Externe Serghei Riabkov pentru agenţii ruse de presă.


Citeşte şi: ‘Ţinuta indecentă’ a unei jurnaliste saudite provoacă controverse mari la Riad. Femeia este acum anchetată

Într-un vot cu uşile închise la Haga, unde se află sediul OIAC, 82 de ţări au votat în favoarea unei rezoluţii propuse de Regatul Unit cu susţinerea Franţei şi Statelor Unite, iar 24 i s-au opus.

Rusia şi Siria – ambele suspectate de faptul că au folosit recent substanţe toxice, ceea ce dezmint amândouă – au fost extrem de ostile rezoluţiei.

Aliata sa Rusia, prezentă militar în Siria din septembrie 2015 şi acuzată că a otrăvit un fost agent dublu rus în Anglia, ceea ce Kremlinul respinge aprig, s-a opus acestei rezoluţii.

Acest vot ”dă o lovitură foarte gravă convenţiei şi OIAC”, a denunţat Riabkov, preconizând ”consecinţe dificile”.

”Perspectivele şi viitorul acestei convenţii devin foarte vagi”, a apreciat Riabjkov, însărcinat cu neproliferarea armelor de distrugere în masă.

Citeşte şi: Un avion de pasageri S-A PRĂBUŞIT într-un cartier aglomerat din Mumbai – VIDEO

”Iar noi vom trage concluzii serioase din ceea ce a avut loc”, a ameninţat el.

După acest vot, ambasadorul rus la Haga, Aleksandr Şulghin a comparat OIAC cu Titanicul ”pe cale de a se scufunda”.

”Toate opţiunile sunt pe masă”, a răspuns el când a fost întrebat, într-o conferinţă de presă, despre posibilitatea ca Rusia sa să se retragă din organzaţie.

În opinia Moscovei, OIAC este o organizaţie ”pur tehnică” şi care nu se poate substitui Consiliului de Securitate al ONU.

”Întrebarea corectă este unde şi cine ar trebui să se ocupe de atribuirile (atacurilor). În mintea noastră nu există alt organism internaţional (legitim care o facă) în afara Consiliului de Securutate al ONU”, a apreciat Şulghin.

OIAC urmează să dezvăluie în curând un raport despre un presupus atac cu sarin şi clor, pe 7 aprilie, la Duma, în apropiere de Damasc. Moscova a dat asigurări că atacul de la Duma a fost înscenat de salvatori voluntari, cunoscuţi sub numele de Căştile Albe.

Citeşte şi: 12 turci au fost încarceraţi după ce l-au înjurat pe Erdogan