DISTRIBUIȚI
afp

Ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a declarat marţi că Moscova va răspunde „dur” la decizia autorităţilor americane de a expulza 60 de diplomaţi ruşi, dar este deschisă negocierilor cu Washingtonul pentru o stabilitate strategică, relatează Sputnik, potrivit mediafax.

Riabkov susţine că SUA au formulat încă o dată acuzaţii false la adresa Rusiei, ca urmare a atacului cu o substanţă neurotoxică asupra fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei acestuia în oraşul englez Salisbury.


Citeşte şi: Reacţia OFICIALĂ a Rusiei după ce România a decis expulzarea unui diplomat de la Bucureşti

„Suntem deschişi unei activităţi constructive, o vom continua, dar situaţia actuală va persista fără un răspuns dur la decizia de ieri a autorităţilor americane împotriva misiunilor noastre diplomatice. Aş dori să exprim speranţa unui nou început sănătos în abordarea relaţiilor cu Rusia, cel puţin în rândul unor persoane responsabile din Statele Unite, sper va prevala mai devreme sau mai târziu. Avem nevoie de acest dialog, preşedinţii ţărilor noastre au spus-o într-o convorbire telefonică acum câteva zile, nu renunţăm la acest dialog”, a precizat diplomatul rus.

Ministrul adjunct de Externe al Rusiei a cerut Marii Britanii să examineze materialele oficiale, în loc să catalogheze declaraţiile făcute de către anumiţi cetăţeni ruşi ca fiind poziţia oficială a Moscovei, adăugând că oficialii britanici „continuă să vorbească prostii”.

„Aş dori să le transmit colegilor noştri de la Londra, care se laudă întotdeauna că sunt foarte exacţi în formulare şi se exprimă în consecinţă, să oprească activitatea neîncetată de a citi ziare şi de a cataloga orice declaraţie a unei persoane cu paşaport rus ca fiind poziţia oficială a Moscovei”, a mai spus Serghei Riabkov.

Citeşte şi: Uniunea Europeană cere explicaţii Facebook

SUA, Canada, Australia şi 16 state membre ale Uniunii Europene au decis să expulzeze diplomaţi ruşi ca reacţie la atacul neurotoxic din Marea Britanie, despre care se crede că ar fi fost orchestrat de Moscova.

La 4 martie, Serghei Skripal, fost colonel în cadrul serviciului militar rus de informaţii (GRU), şi fiica lui de 33 de ani, Iulia, au fost găsiţi inconştienţi în oraşul Salisbury, situat la circa 100 de kilometri vest de Londra. Cei doi ar fi fost atacaţi cu o substanţă neurotoxică. Rusia a respins toate acuzaţiile.

Marea Britanie, Uniunea Europeană şi SUA susţin că responsabilitatea Rusiei în atacul asupra fostului spion este singura explicaţie plauzibilă şi au cerut Moscovei să răspundă la toate întrebările în legătură cu acest caz. Ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, a anunţat că Londra are dovezi potrivit cărora Rusia a dezvoltat agentul neurotoxic „Novichok”, folosit asupra lui Serghei şi a Iuliei Skripal.

În 2006, Serghei Skripal a fost condamnat la închisoare în Rusia pentru spionaj în favoarea Marii Britanii. Agentul a fost găsit vinovat de legături cu serviciul britanic de informaţii externe (MI6). Ulterior, acesta a primit azil în Marea Britanie.

Citeşte şi: Rusia şi-a pus toată lumea-n cap. Peste o sută de diplomaţi ai Moscovei vor fi expulzaţi din SUA, Europa, Canada şi Australia