DISTRIBUIȚI
Wikipedia

Şeful Statului Major rus Valeri Gherasimov a anunţat joi, la Soci, că este posibil ca Rusia să-şi diminueze dispozitivul militar trimis în Siria, relatează agerpres .

Sprijinul militar acordat de Rusia preşedintelui sirian Bashar al-Assad, mai ales prin lovituri aeriene, a fost crucial în lupta împotriva grupării Statul Islamic (SI) şi a forţele de opoziţie din Siria.


‘Dumnezeu va decide cum (o reducere a forţei militare ruse) va avea loc, însă probabil se va întâmpla’, a declarat Valeri Gherasimov pentru jurnalişti, în marja unei întâlniri între preşedintele rus Vladimir Putin şi importanţi oficiali ai armatei ruse la Soci.

Şeful Statului Major rus nu a dorit să ofere o dată şi nivelul la care vor fi reduse forţele ruse din Siria.

Vladimir Putin s-a întâlnit cu Assad lunea trecută la Soci şi a discutat în legătură cu trecerea de la operaţiunile militare la căutarea unei soluţii politice la conflictul din Siria.

Miercuri, Putin a obţinut sprijinul Turciei şi pe cel al Iranului pentru a găzdui o conferinţă de pace privind Siria, preluând rolul central în efortul diplomatic de a se pune capăt războiului civil de peste şase ani din Siria.

Citește și : Ministrul german de externe, Sigmar Gabriel, şi-a anulat călătoria în Irak după o dispută cu Bagdadul

În martie anul trecut, liderul de la Kremlin a declarat că Rusia şi-a atins obiectivele în Siria şi a dispus retragerea cele mai mari părţi a contingentului său din această ţară.

Cu toate acestea, coaliţia condusă de SUA în Siria a afirmat că după acest anunţ forţa militară rusă din Siria a rămas la acelaşi nivel.