DISTRIBUIȚI
Sputnik International

Partidul preşedintelui rus Vladimir Putin, Rusia Unită, a propus vineri eliminarea limitei de vârstă pentru înrolarea în armată, astfel încât orice persoană care corespunde exigenţelor să poată semna un contract pentru a activa ca militar profesionist sau specialist în diverse domenii în cadrul forţelor armate, relatează agenţiile EFE şi Reuters, potrivit agerpres

Unele mass-media afirmă că, după aprobarea legii, bărbaţii ar putea servi în armată inclusiv până la vârsta de 65 de ani.


Citește și : Noul preşedinte al Timorului de Est vrea extinderea cooperării cu China

Pentru operarea armamentului de înaltă precizie şi a armelor grele este nevoie de specialişti înalt calificaţi, iar experienţa arată că aceştia dobândesc astfel de competenţe în jurul vârstei de 40-45 de ani, motivează deputaţii ruşi în fundamentarea proiectului de lege. Vor putea fi astfel atraşi în armată ingineri, specialişti în comunicaţii sau medici, printre alte specialităţi, se mai arată în document.

Conform normelor în vigoare, cetăţenii ruşi pot semna un prim contract cu armata între vârsta de 18 şi 40 de ani, iar cei străini între 18 şi 30 de ani.

Iniţiativa survine după pierderile grele în oameni şi echipamente suferite de armata rusă în invazia lansată împotriva Ucrainei pe 24 februarie şi care nu decurge conform planului Moscovei, timp în care Ucraina şi-a mobilizat aproape toţi bărbaţii apţi să servească în armată.

Citește și : Un înalt oficial nipon, ARESTAT pentru o presupusă agresiune într-un tren

Totuşi, deputaţii ruşi susţin că proiectul lor de lege nu urmăreşte realizarea unei mobilizări mascate a populaţiei pentru ”operaţiunea militară specială din Ucraina”.