DISTRIBUIȚI

Rusia pregăteşte amendamente la codul penal administrativ prin care va fi sancţionată cu amenzi substanţiale încălcarea legislaţiei electorale de către presa străină sau societăţile din sectorul internetului precum Google, Facebook ori YouTube, relatează agenţia EFE, scrie agerpres.

Iniţiativa privind aceste amendamente, care ar urma să fie supuse votului legislativului în primăvară, survine după controversele din septembrie, când organismul rus de reglementare în sectorul mass-media, Roskomnadzor, a acuzat Facebook, Google şi YouTube de amestec în procesul democratic intern prin publicarea în timpul campaniei electorale pentru alegerile locale din 8 septembrie a unor ”anunţuri politice” despre acţiuni publice neautorizate, referire la protestele masive declanşate în vară după ce comisia electorală a respins înscrierea a 57 de candidaţi independenţi.


Citește și : EXPLOZIE puternică într-un bloc din Slovacia (VIDEO)! Cel puţin trei oameni au murit!

Duma de Stat a acuzat la rândul ei instituţii media străine şi ruse, precum Radio Liberty şi Vocea Americii, postul BBC în limba rusă, postul rus Current Time şi portalurile ruse Meduza şi MBK Media de ”încălcare a legii în perioada campaniei, în ziua alegerilor şi în ziua de reflecţie” de dinaintea scrutinului. În mod special a fost criticat postul german Deutsche Welle (DW) pentru apelurile de participare la protestele antiguvernamentale, Duma de Stat adresând MAE rus în septembrie o solicitare de revocarea a dreptului acestui post de a activa pe teritoriul Federaţiei Ruse.

Deputatul partidului majoritar Rusia Unită, Adalbi Shjagoshev, autor al amendamentelor, propune ca încălcarea regulilor de campanie electorală să fie sancţionată cu amenzi între 112.000 şi 170.000 de ruble (1.600 – 2.400 de euro) în cazul persoanelor fizice şi între 2,25 de milioane de ruble şi 3,38 de milioane de ruble (31.768 – 47.722 de euro) sau cu până la 4% din încasările anuale în cazul mass-media străine sau al altor entităţi internaţionale.

Citește și : Două autobuze pline cu copii s-au ciocnit în Franţa

În cadrul Dumei de Stat a fost creată în luna august o comisia parlamentară de anchetă a posibilelor interferenţe în afacerile interne ale Federaţiei Ruse în timpul manifestaţiilor din vară. Ministerul de Externe rus a declarat atunci că suspectează mass-media străine şi misiunile diplomatice occidentale de amestec în politica internă a Rusiei în ceea ce priveşte ‘acoperirea manifestaţiilor neautorizate’, potrivit Meduza.