DISTRIBUIȚI
AFP

Poliţia rusă a arestat luni în jur de 15 militanţi ai stângii naţionaliste, care s-au reunit pentru o manifestaţie neautorizată în cel de-al doilea oraş ca importanţă al ţării, Sankt-Petersburg, informează agerpres .

Coaliţia „O altă Rusie”, condusă de scriitorul Eduard Limonov, şi-a chemat susţinătorii să organizeze o „reuniune revoluţionară” cu ocazia centenarului Revoluţiei bolşevice din 1917.


În jur de 50 de militanţi s-au adunat din scurt pe bulevardul Nevski, principala arteră din Sankt-Petersburg, înainte ca poliţia să aresteze vreo 15 dintre cei care strigau sloganuri precum „Revoluţie!” şi „Nu avem nevoie de oligarhi!” şi înainte ca manifestanţii să se disperseze.

Citiți și : Argentina şi-a primit acasă victimele atentatului din New York

„O altă Rusie” a anunţat pe reţelele sociale despre „mai mult de 25 de arestaţi”, printre care co-preşedintele partidului, Andrei Dmitriev. Eduard Limonov nu a fost prezent la manifestaţie.

Înainte de a fi arestat, Dmitriev le-a explicat jurnaliştilor că a vrut „să manifesteze în favoarea justiţiei sociale” şi a criticat necesitatea de a cere autorizaţie pentru a putea organiza o manifestaţie, justificând că „Lenin nu a cerut permisiunea guvernului burghez şi nici noi nu o vom face”.

Cu toate acestea, manifestaţia a obţinut o autorizaţie pentru un protest care se va desfăşura marţi la Moscova.

„O altă Rusie” i-a succedat Partidului Naţional Bolşevic înfiinţat de Eduard Limonov şi interzis de autorităţi.

Poliţia rusă a arestat duminică mai multe sute de persoane în întreaga Rusie în timpul unor reuniuni non-autorizate împotriva preşedintelui Vladimir Putin, convocate de opozantul în exil Viaceslav Malţev.

Cu o zi înainte de aceasta, poliţia a întreprins zeci de arestări în timpul paradei tradiţionale a micilor grupuri naţionaliste şi ale extremei drepte la Moscova.

Rusia marchează în prezent fără fast o sută de ani de la Revoluţia din 1917. Dacă în perioada sovietică această dată era sărbătorită cu mare pompă, astăzi acest seism politic major al secolului XX face mai ales obiectul unor expoziţii şi colocvii ale specialiştilor