DISTRIBUIȚI

Organul anticorupţie al Consiliului Europei (CoE) a cerut marţi Rusiei să realizeze „progrese concrete” în lupta sa împotriva corupţiei parlamentarilor, judecătorilor şi procurorilor, relatează AFP, scrie agerpres.

„Rusia a pus în operă mai multe recomandări privind prevenirea corupţiei în rândul parlamentarilor, judecătorilor şi procurorilor” formulate de Grupul statelor împotriva corupţiei (GRECO) „însă sunt necesare progrese suplimentare”, subliniază acest organ într-un raport publicat la finalul celui de al patrulea ciclu de evaluare.


Citește și : Trump a declarat că va graţia marţi o persoană ‘foarte, foarte importantă’

Potrivit GRECO, „Federaţia Rusă a pus în aplicare sau a tratat de manieră satisfăcătoare nouă dintre cele douăzeci şi două de recomandări” pe care acesta le-a formulat. Dintre celelalte, nouă au fost puse în aplicare parţial, iar patru deloc, precizează GRECO.

Evocându-i pe parlamentari, judecători sau procurori, „GRECO notează că unele progrese au fost realizate”, enumerând totuşi puncte perfectibile.

„Transparenţa procesului legislativ trebuie să fie consolidată şi consultările publice privind proiectele de lege trebuie să devină regula generală şi nu o opţiune”, a subliniat el.

GRECO deplânge, de asemenea, printre numeroase alte puncte, faptul că puterea executivă rusă păstrează „propriul său control asupra declaraţiilor de patrimoniu ale parlamentarilor, ceea ce rămâne preocupant pe planul separării puterilor”.

Citește și : Numărul total de cazuri de COVID-19 depăşeşte 250.000 în Turcia

GRECO face apel la Moscova să realizeze noi „progrese concrete (…) pentru a ajunge la un nivel acceptabil de aplicare a recomandărilor în cursul viitoarelor 18 luni”.

Reunind cele 47 de state membre ale CoE, precum şi Belarus, Kazahstan şi SUA, GRECO a fost creat în 1999 pentru a ameliora capacitatea membrilor săi de a lupta împotriva corupţiei.