DISTRIBUIȚI
Canoe

Patru rebeli şi un poliţist au fost ucişi sâmbătă în Cecenia, republică în Caucazul rusesc, în cursul unui atac împotriva unei bisericii ortodoxe din această regiune cu populaţie majoritar musulmană, a anunţat preşedintele cecen Ramzan Kadârov, citat de agenţiile de presă ruse, între care RIA Novosti, potrivit agerpres.

Cei patru rebeli au pătruns în biserica „Arhanghelul Mihail” din Groznâi, capitala cecenă, „cu scopul de a lua ostatici dintre credincioşi”, a afirmat Kadârov, citat de TASS.


Citește și : Putin califică „fără precedent” arestarea pentru „înaltă trădare” a jurnalistului Kyrylo Vychynski în Ucraina

„Ei au fost ucişi în cursul unei operaţiuni speciale lansate imediat” de forţele de ordine, a subliniat el, precizând că un poliţist şi-a pierdut viaţa în această operaţiune, iar un civil a fost rănit, conform AFP.

Kadârov a mai afirmat că, potrivit primelor informaţii, rebelii acţionaseră „din ordinul unei ţări occidentale”.

Potrivit unei surse poliţieneşti, citată de Interfax, atacatorii erau înarmaţi cu cocktailuri Molotov, pistoale, cuţite şi o puşcă.

După primul război din Cecenia (1994-1996), rebeliunea separatistă s-a islamizat progresiv şi s-a extins dincolo de frontierele acestei republici ruseşeşti pentru a se transforma la mijlocul anilor 2000 într-o mişcare islamistă armată activă în tot Caucazul de Nord.

Citește și : Alegeri în Irak: Coaliţia premierului s-a clasat a treia, lista populistului Moqtada Sadr pe primul loc (rezultate definitive)

La sfârşitul lunii iunie 2015, rebeliunea armată islamistă din Caucazul rusesc a depus jurământ faţă de gruparea islamistă Statul Islamic, alimentând cu combatanţi rândurile jihadiştilor din Siria şi Irak.