DISTRIBUIȚI
Daily Sabah

Rusia a informat miercuri că ordonă personalului ambasadei SUA care se află la Moscova de mai mult de trei ani să se întoarcă acasă până la 31 ianuarie 2022, o măsură de represalii pentru ceea ce Moscova a declarat că a fost o decizie a SUA de a limita mandatele diplomaţilor ruşi, informează Reuters, potrivit agerpres

Măsura, cea mai recentă într-o dispută diplomatică în escaladare, vine după ce ambasadorul Rusiei în Statele Unite a declarat săptămâna trecută că 27 de diplomaţi ruşi şi familiile lor au fost expulzaţi din Statele Unite şi vor pleca pe 30 ianuarie.


Citește și : Antony Blinken felicită poporul român cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale

”Noi (…) intenţionăm să răspundem în consecinţă. Angajaţii ambasadei americane care se află la Moscova de peste trei ani trebuie să părăsească Rusia până la 31 ianuarie”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova, în cadrul unui briefing.

Citată de agenţia de ştiri RIA, aceasta a spus că noile decizii ale SUA înseamnă că diplomaţii ruşi care au fost forţaţi să părăsească Statele Unite ale Americii au primit, de asemenea, interdicţia de a lucra ca diplomaţi în Statele Unite timp de trei ani.

”Înainte de 1 iulie anul viitor, dacă Washingtonul nu renunţă la regula de trei ani şi nu face compromisuri, mai mulţi lucrători (americani) (în Rusia) vor pleca într-un număr proporţional cu numărul de ruşi anunţat de Departamentul de Stat”, a spus ea.

Ambasada SUA de la Moscova nu a făcut niciun comentariu imediat.

Citește și : Instituţiile UE transmit mesaje de felicitare de Ziua Naţională a României

Ambasada este ultima reprezentanţă operaţională a SUA în această ţară, după ce consulatele din Vladivostok şi Ekaterinburg au fost închise, şi s-a redus la 120 de angajaţi, de la aproximativ 1.200 la începutul anului 2017, a precizat Washingtonul.

Legăturile dintre Washington şi Moscova, aflate de ani de zile la cel mai scăzut nivel de după Războiul Rece, sunt sub presiune din cauza acumulării de trupe ruseşti în apropierea Ucrainei.