DISTRIBUIȚI
Publika.md

Principalul opozant rus Aleksei Navalnîi a fost condamnat marţi la 30 de zile de închisoare pentru că a organizat o manifestaţie neautorizată, care a fost dispersată în forţă, cu două zile înaintea învestirii preşedintelui rus Vladimir Putin pentru al patrulea mandat, relatează AFP, potrivit agerpres.

Navalnîi este ‘găsit vinovat în baza Articolului 20.2 (privind organizarea manifestaţiilor neautorizate) şi condamnat la o detenţie administrativă de 30 de zile’, a indicat judecătorul Dmitri Gordeev, după aproape cinci ore de audieri.


Citește și : Melania Trump „va părăsi spitalul în două sau trei zile” (Donald Trump)

Opozantul, al cărui proces a început la 8 mai dar a fost amânat cu o săptămână, urma să fie judecat marţi şi pentru că a ‘nesocotit forţele de ordine’.

Obişnuit cu procesele, Navalnîi (41 de ani) şi-a înmulţit în ultimele luni manifestaţiile pentru a exercita presiune la adresa Kremlinului, după ce a fost declarat neeligibil la alegerile prezidenţiale din 18 martie, câştigate – fără surpriză – de Vladimir Putin.

Sub sloganul ‘El nu este ţarul nostru!’, opozantul i-a chemat la 5 mai pe susţinătorii săi să iasă în stradă şi mii de persoane au manifestat în numeroase oraşe ale Federaţiei Ruse.

Aleksei Navalnîi a fost interpelat la Moscova în cursul unei manifestaţii marcate de ciocniri între susţinătorii săi şi persoane în ţinută de camuflaj, care scandau sloganuri pro-Kremlin. Poliţia a dispersat manifestaţia recurgând la forţă.

Procesul intervine la opt zile după învestirea lui Vladimir Putin la preşedinţia Rusiei pentru al patrulea mandat, prevăzut până în 2024, un sfert de secol după ce a venit la putere.

Citește și : Emmanuel Macron i-a prezentat secretarului general al NATO ‘rolul aparte pe care Franţa vrea să-l joace’ în cadrul Alianţei

Ultima oară Navalnîi a fost reţinut la sfârşitul lunii februarie, după o manifestaţie similară, dar atunci nu s-a ales cu vreo sentinţă.

În octombrie, opozantul a fost condamnat la 20 de zile de închisoare pentru că şi-a chemat simpatizanţii la manifestaţii neautorizate.