DISTRIBUIȚI
AP

Rusia a recunoscut-o de facto pe Jeanine Anez ca preşedinte interimar al Boliviei, în urma demisiei lui Evo Morales după săptămâni de manifestaţii, în timp ce a continuat să denunţe o „lovitură de stat” în această ţară, informează France Presse, potrivit agerpres.

„Am luat notă de anunţul potrivit căruia al doilea vicepreşedinte al Senatului, doamna Anez, a preluat funcţia de preşedinte interimar” în Bolivia, a declarat într-un briefing de presă purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse Maria Zaharova.


Citește și : O persoană a murit în urma atacului armat din California

„Este clar că ea (Jeanine Anez) va fi considerată liderul Boliviei până la alegerea unui nou preşedinte”, a spus la rândul său un viceministru rus al afacerilor externe, Serghei Riabkov, citat de agenţia de presă publică rusă RIA Novosti.

Potrivit dnei Zaharova, aceste declaraţii ale Moscovei nu schimbă cu „nimic” poziţia oficială a autorităţilor ruse cu privire la situaţia din Bolivia, descrisă de Rusia de la început drept „o lovitură de stat”.

„Nu este vorba decât despre recunoaşterea a ceea ce s-a întâmplat în Bolivia ca un proces legitim”, a subliniat ea.

„Din principiu, condamnăm orice recurs” la violenţă pentru „a rezolva problemele politice”, a adăugat dna Zaharova.

Potrivit purtătoarei de cuvânt, situaţia din Bolivia „rămâne tensionată şi există riscul unor noi complicaţii”.

Citește și : Comisia Europeană a lansat proceduri împotriva Marii Britanii pentru că nu a propus un nou comisar

„Ţara este în pragul haosului. Acesta este un semnal foarte alarmant”, a declarat la rândul său preşedintele rus Vladimir Putin, în cadrul unei conferinţe de presă la Brasilia, judecând situaţia din ţară, până acum aliată a Moscovei,” aproape de anarhie”.

Aproape necunoscută până în prezent, Jeanine Anez, senatoare de dreapta şi avocată în vârstă de 52 de ani, s-a proclamat preşedinte interimar şi a preluat funcţia marţi.