DISTRIBUIȚI
BBC

Rusia a anunţat vineri că nu va participa sâmbătă la „Ora Pământului”, o acţiune globală ce constă în oprirea iluminatului public pentru a mobiliza societatea să lupte împotriva schimbărilor climatice, argumentând că organizaţia aflată în spatele acestei iniţiative, World Wide Fund for Nature (WWF), este „un agent străin”, informează AFP, potrivit agerpres.  

„Am decis să nu participăm în acest an la această acţiune”, a declarat în faţa reprezentanţilor presei purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov, explicând că decizia a fost luată după ce renumitul ONG WWF a fost inclus pe lista „agenţilor străini”.


Citește și : NATO îşi caută şef – iată care sunt candidaţii cunoscuţi până acum

Situri emblematice ruseşti, inclusiv Piaţa Roşie şi Palatul Kremlin, îşi stingeau luminile timp de o oră în ultima zi de sâmbătă din luna martie începând din anul 2009 în cadrul operaţiunii „Ora Pământului”, o acţiune de anvergură planetară, organizată de WWF (Fundaţia Mondială a Naturii, în limba română – n.red.).

La începutul lunii martie 2023, Rusia a inclus WWF în categoria „agenţilor străini”, iar Ministerul Justiţiei din această ţară a acuzat organizaţia că „încearcă să influenţeze deciziile autorităţilor ruse” şi „să împiedice implementarea unor proiecte industriale şi de infrastructură” sub pretextul protejării mediului înconjurător.

Autorităţile ruse au adoptat acel statut juridic pentru a complica acţiunile organizaţiei şi ale persoanelor care critică puterea de la Kremlin, supunându-le unor foarte dificile proceduri administrative, care, dacă sunt încălcate, pot să atragă sancţiuni penale.

Potrivit AFP, statutul de „agent străin” aminteşte de cel de „duşman al poporului” din epoca sovietică.

Filiala rusă a WWF a anunţat miercuri pe site-ul său că este posibilă susţinerea acţiunii „Ora Pământului” şi a organizaţiei WWF pe internet, însă i-a rugat pe internauţi să nu folosească logoul şi numele WWF, pentru a nu fi expuşi în faţa riscului unor cercetări penale.

În ultimii ani, Rusia lui Vladimir Putin, o ţară mare producătoare de hidrocarburi, a adoptat un discurs din ce în ce mai climatosceptic, criticând ţările occidentale pentru eforturile lor care vizează tranziţia energetică.

Citește și : Milioane de copii se confruntă cu un risc crescut de malnutriţie din cauza lipsei de fonduri

Aceste discursuri şi reprimarea organizaţiilor care critică puterea de la Kremlin s-au intensificat şi mai mult după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, mai notează AFP.