DISTRIBUIȚI
Nasdaq

Rusia nu îşi poate îndeplini angajamentele privind livrările de arme către armata Indiei din cauza războiului din Ucraina, susţin Forţele Aeriene Indiene (IAF), informează joi Reuters, potrivit agerpres

New Delhi este de mai multă vreme îngrijorată că invazia Moscovei în Ucraina, în februarie 2022, ar putea afecta livrările de arme dinspre Rusia, cea mai mare sursă de echipament defensiv a Indiei. Comunicatul IAF este prima confirmare oficială a acestor deficite.


Citește și : CUTREMUR puternic în Turcia

Declaraţia IAF a fost înaintată către o comisie parlamentară, care l-a publicat joi pe site-ul său. Un reprezentant al IAF a informat comisia parlamentară că Rusia plănuia „o livrare majoră” anul acesta, care însă nu a avut loc.

Un purtător de cuvânt al Ambasadei Federaţiei Ruse la New Delhi a spus: „Nu avem informaţii care să confirme afirmaţiile” IAF.

De asemenea, nu a existat o reacţie imediată de la compania Rosoboronexport, agenţia de stat care intermediază exporturile şi importurile Rusiei de produse, tehnologii şi servicii legate de apărare şi cu dublă utilizare.

În comunicarea IAF nu se specifică despre ce livrare este vorba.

Cea mai mare livrare în curs constituie unităţi ale sistemului de apărare aeriană S-400 Triumf, pe care India l-a achiziţionat în 2018 contra sumei de 5,4 miliarde de dolari. Trei din aceste sisteme au fost livrate şi alte două mai sunt aşteptate.

IAF mai depinde de Rusia pentru piese de schimb pentru aparatele sale Su-30MKI şi MiG-29.

Rusia, şi înainte de aceasta Uniunea Sovietică, este de decenii principala surse de arme şi echipamente a Indiei.

Livrările Rusiei s-au ridicat la 8,5 miliarde de dolari din totalul celor 18,3 miliarde pe care India le-a cheltuit pe importuri de arme din 2017 până în prezent, potrivit celor mai recente date ale Institutului Internaţional de cercetare pentru pace din Stockholm.

În ultimele două decenii, New Delhi a încercat să-şi reducă dependenţa de Moscova şi s-a întors spre vest, spre Franţa, SUA şi Israel.

De asemenea, New Delhi îndeamnă companiile indiene să producă mai mult pe plan intern, în colaborare cu jucători globali în domeniu.

Citește și : Antony Blinken pledează pentru revenirea Statelor Unite în cadrul UNESCO

IAF a mai informat comisia parlamentară că războiul ruso-ucrainean a afectat atât de mult livrările, încât IAF şi-au redus drastic cheltuielile de capital proiectate pentru modernizare pentru anul financiar ce se încheie pe 31 martie 2024, cu aproape o treime comparativ cu anul financiar precedent.