DISTRIBUIȚI

Rusia nu este înclinată să dramatizeze recentele cazuri când unor politicieni ruşi le-a fost interzisă intrarea pe teritoriul Republicii Moldova şi este hotărâtă să dezvolte în continuare legături economice, culturale şi umanitare între cele două ţări, a declarat duminică Valentina Matvienko, preşedinta Consiliului Federaţiei rus (camera superioară), în cadrul unei întrevederi cu preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, cu ocazia unei competiţii sportive asiatice la Aşgabat (Turkmenistan).

„Există o tendinţă de îmbunătăţire a relaţiilor şi acesta este meritul dumneavoastră imens ca preşedinte care îşi îndeplineşte cu promisiunile făcute poporului moldovean: a extinde şi a stabili o cooperare reciproc avantajoasa cu Rusia. Vă respectaţi promisiunile. Deşi înţelegem că situaţia nu este uşoara şi se dezvoltă foarte greu”, a spus Matvienko, referindu-se la falia majoră dintre guvernul moldovean şi preşedintele prorus al Republicii Moldova.


În acest context, preşedinta Senatului rus a amintit şi de interdicţia de intrare pe teritoriul Republicii Moldova impusă şi vicepremierului Dmitri Rogozin, copreşedinte al comisiei interguvernamentale ruso-moldoven, reprezentantul special al preşedintelui Rusiei în Transnistria, calificând-o „absolut dincolo de orice logică, legislaţie internaţională şi practica internaţională”.

„Aceasta nu mai este o cultură diplomatică, ci o încălcare a tuturor regulilor internaţionale „, a spus ea.

„Noi nu impunem nimic. Poporul Republicii Moldova are dreptul să-şi aleagă propria cale de dezvoltare, structura de stat pe care o doreşte, dar noi ne exprimăm în mod constant interesul pentru dezvoltarea şi extinderea relaţiilor economice, comerciale, culturale şi umanitare şi suntem pregătiţi să vă ajutăm în toate aspectele legate de realizarea acestei linii „, a adăugat preşedinta Consiliului Federaţiei, dându-i de înţeles lui Dodon că Moscova îl va sprijini în acest demers.

La rândul său, Igor Dodon a mulţumit conducerii Federaţiei Ruse pentru poziţia echilibrată în urma acţiunilor guvernului de la Chişinău împotriva unor oficiali şi diplomaţi ruşi şi şi-a exprimat „regretul pentru acţiunile provocatoare ale majorităţii parlamentare şi a guvernului de la Chişinău la adresa Rusiei’.

„Este o tentativă de a plăcea curatorilor din Occident în lipsa unor rezultate palpabile pe plan intern. Este poziţia unui singur partid politic, Partidul Democrat, care a ajuns falimentar în ceea ce priveşte suportul populaţiei”, i-a transmis Dodon Valentinei Matvienko.

Igor Dodon întreprinde o vizită la Aşgabat, unde participă la deschiderea celei de-a V-a ediţii a Jocurilor asiatice în spaţii închise şi arte marţiale, la invitaţia preşedintelui Turkmenistanului, Gurbangulî Berdîmuhamedov, a relatat transmite IPN.

Relaţiile dintre Chişinău şi Moscova s-au înrăutăţit mai ales după ce vicepremierul rus Dmitri Rogozon, însărcinat cu industria de armament si situaţia din Transnistria, a fost declarat persoană indezirabilă de guvernul moldovean, la propunerea ministrului de externe, Andrei Galbur.