DISTRIBUIȚI
Sputnik

Rusia „nu ameninţă pe nimeni” în Venezuela, spre deosebire de Washington, a răspuns Moscova joi Statelor Unite, care au denunţat trimiterea de militari ruşi la Caracas, despre care un diplomat venezuelean spune că nu are nicio legătură cu „posibile operaţiuni militare”, relatează AFP, scrie Agerpres.

„Rusia nu a încălcat nimic, nici acordurile internaţionale, nici dreptul venezuelean. Ea nu a schimbat echilibrul de forţe în regiune şi nici nu ameninţă pe nimeni, spre deosebire” de Washington, a declarat presei purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova.


Citește și : PANICĂ în capitala statului Bangladesh: Zeci de oameni se aruncă pe geamuri, după ce un INCENDIU uriaș a cuprins o clădire de birouri (VIDEO)

Ea a calificat diversele critici lansate de la începutul săptămânii de responsabili americani drept „încercare arogantă de a dicta unor state suverane ce relaţii ar trebui să aibă între ele”.

„Nici Rusia, nici Venezuela nu sunt provincii ale SUA”, a spus Maria Zaharova.

Tot joi, un diplomat venezuelean de la Moscova a declarat, citat de agenţia Interfax, că prezenţa unor militar ruşi în Venezuela, puternic denunţată de SUA, „nu este în niciun caz legată de posibile operaţiuni militare”.

„Insist asupra faptului că nu este vorba decât de cooperare militară şi tehnică. Prezenţa militară rusă nu este în niciun caz legată de o posibilă desfăşurare de operaţiuni militare”, a declarat ataşatul militar al Ambasadei Venezuelei în Rusia, José Rafael Torrealba Pérez.

El a precizat că reprezentanţii Ministerului Apărării venezuelean sunt aşteptaţi la Moscova la sfârşitul lunii aprilie în acest cadru.

„Specialişti ruşi au ajuns în Venezuela în virtutea unui acord bilateral interguvernamental asupra cooperării militare şi tehnice. Nimeni nu a anulat acest document”, a dat asigurări la rândul său Maria Zaharova.

Rusia şi Venezuela au încheiat în 2011 un acord de cooperare militară care prevede vânzarea de armament rusesc către Caracas finanţat de un credit rus.

Citește și : Parlamentul britanic va dezbate pe 1 aprilie petiţia populară de anulare a Brexit-ului

Tensiunile au crescut tot mai mult între Washington, care l-a recunoscut pe Juan Guaido ca preşedinte interimar al ţării şi cere plecarea lui Nicolas Maduro, şi Moscova, care acuză SUA că încearcă să organizeze „o lovitură de stat” în această ţară cu imense rezerve petroliere.

Preşedintele american Donald Trump a făcut apel miercuri la Rusia să părăsească Venezuela după un punct culminant legat de trimiterea de către Moscova a unor militari şi echipamente la Caracas.

Două avioane ruseşti, un Antonov An-124 şi un Iliuşin Il-62, au ajuns săptămâna trecută la Caracas.

Conform presei locale, ele au transportat 99 de militari şi 35 de tone de materiale, sub comanda şefului forţelor terestre ruse, generalul Vasili Tonkoşkurov.

O sursă diplomatică rusă anonimă citată de agenţia publică rusă Sputnik a dat asigurări că acest transport „nu are nimic misterios” şi că se desfăşoară „în cadrul cooperării tehnice şi militare” dintre cele două ţări.