DISTRIBUIȚI
International News

Trei nave de desant din Flota Nordului s-au alăturat altor trei nave de acelaşi tip din Marea Baltică, producând îngrijorare în rândul armatei suedeze care şi-a alarmat trupele, anunță Monitorul Apărării și Securității, informează mediafax.

Nava de desant din clasa Ivan Gren, Proiect 11711, cea mai nouă şi puternic înarmată navă de acest tip din marina rusă, s-a alăturat grupului de vase. Ivan Gren a intrat în dotarea marinei ruse în anul 2018, are o lungime de 135 de metri şi poate lua la bord un batalion dotat cu 13 tancuri, 40 de transportoare şi patru elicoptere de atac.


Citește și :  Islanda va înăspri din nou restricţiile, pe fondul creşterii numărului de contaminări

„Am decis să repoziţionăm trupele noastre. Asta nu înseamnă un pericol crescut, dar vrem să ne adaptăm la situaţia creată,” a declarat generalul-locotenent Leif Michael Claesson, din armata suedeză, pentru Associated Press. „Anumite măsuri luate de noi vor fi vizibile, iar altele nu vor fi la vedere.”

Conform oficialului militar suedez, multe măsuri şi dislocări de trupe vor fi în apropierea Insulei Gotland, care este dispusă la aproximativ 300 de kilometri de enclava rusească Kaliningrad.

O astfel de manevră a realizat Rusia şi în Marea Neagră, anul trecut, când a mobilizat mai multe nave de desant pentru un exerciţiu realizat pe coastele peninsulei Crimeea.

Citește și : Lituania nu va prelungi starea de urgenţă; Afluxul de migranţi dinspre Belarus s-a oprit

Deoarece multe operaţii militare ruseşti s-au realizat în timpul unor exerciţii, pentru a asigura surpriza, demonstrând faptul că politica Kremlinului este imprevizibilă, ţările europene privesc cu îngrijorare orice manevră militară rusească.

Suedia a dislocat mai multe unităţi militare pe insula Gotland, folosind aeronave C-17 şi feriboturi, în contextul tensiunilor dintre Rusia şi Ucraina, a transmis Ministerul Apărării.