DISTRIBUIȚI
Ruptly

Rusia a afirmat marţi că mizează pe salvgardarea acordului internaţional privind programul nuclear iranian dacă SUA revin în cadrul înţelegerii şi a acuzat Uniunea Europeană că periclitează dialogul prin sancţionarea Iranului în dosarul drepturilor omului, transmite AFP, potrivit agerpres.

”Noi mizăm pe faptul că se va putea salvgarda acordul şi că Washingtonul va reveni în cele din urmă la punerea deplină şi integrală în aplicare a rezoluţiei corespondente a ONU”, a declarat ministrul de externe rus Serghei Lavrov în timpul unei vizite la Teheran.


Vezi şi: Minneapolis stă pe un butoi cu pulbere după ce poliţia a împuşcat mortal un tânăr de culoare – VIDEO – Black News

El a cerut încă o dată Statelor Unite să ridice sancţiunile adoptate contra Teheranului de la ieşirea lor din acord decisă de precedenta administraţie americană, condusă de Donald Trump.

Lavrov a criticat Uniunea Europeană care, în opinia sa, ameninţă eforturile în desfăşurare prin anunţul făcut luni că va sancţiona opt oficialităţi iraniene din domeniul securităţii interne pentru rolul lor în reprimarea violentă a manifestaţiilor din noiembrie 2019.

”În Uniunea Europeană nu există nicio coordonare, nu ştie dreapta ce face stânga, este păcat”, a spus şeful diplomaţiei ruse.

Citeşte şi: Mai mulţi oameni au fost ÎMPUŞCAŢI într-un liceu din Tennessee – Black News

”Dacă această decizie a fost luată în mod voluntar în pline negocieri la Viena pentru a salva (acordul nuclear), atunci aceasta este o eroare care ar fi mai rea decât o crimă”, a adăugat el.

Acordul internaţional semnat în 2015 de Iran şi şase mari puteri (SUA, Regatul Unit, Franţa, Rusia, China şi Germania) include o interdicţie pentru 15 ani în ceea ce priveşte „producţia sau achiziţia de plutoniu sau uraniu metalic ori de aliaje ale acestora”. Documentul prevede că Iranului i se va permite să înceapă studii privind producţia de combustibil pe bază de uraniu „în cantităţi mici” după zece ani, dar numai cu acceptul celorlalte ţări semnatare.