DISTRIBUIȚI

Toate acuzaţiile împotriva jurnalistului rus de investigaţie Ivan Golunov au fost retrase, a informat ministrul rus de Interne Vladimir Kolokoltsev, conform BBC, scrie news.ro .

Golunov fusese pus sub acuzare pentru trafic de droguri, însă avocaţii săi au susţinut că drogurile au fost plasate asupra sa.


Citește și : Rusia, gata să ofere asistență Republicii Moldova să găsească o soluție pașnică pentru criza politică (oficial)

 

Kolokoltsev a declarat că „nu a fost dovedit că el ar fi vinovat” iar cei doi ofiţeri care l-au arestat au fost suspendaţi.

Decizia a venit după „teste genetice şi medico-legale, luarea de amprente”, a precizat Kolkoltsev.

„Va fi eliberat de sub arest la domiciliu astăzi, toate acuzaţiile au fost retrase”, a adăugat el.

Anunţul a venit după ce Golunov a beneficiat de o susţinere fără precedent din partea presei din Rusia.
Trei ziare ruse importante – Kommersant, RBK şi Vedomosti – au avut prima pagină aproape identică pentru a-şi arăta susţinerea faţă de el.

Cele trei ziare, printre cele mai respectate din ţară, au avut o primă pagină pe care scria „Eu/Noi suntem Ivan Golunov”. De asemenea, a fost publicat un editorial comun în care se cere o investigaţie transparentă privind acuzaţiile aduse lui Golunov.

Această decizie face parte dintr-un val de solidaritate fără precedent din partea jurnaliştilor ruşi, dar şi a persoanelor de cultură din Rusia. privind arestarea lui Golunov, care a fost interpretată ca o încercare de a-l reduce la tăcere şi a-i opri investigaţiile privind corupţia în rândul oficialilor de rang înalt.

Chiar şi jurnaliştii angajaţi la presa de stat i-au luat apărarea lui Golunov, zeci dintre ei semnând o scrisoare deschisă prin care cer ca acuzaţiile să fie retrase.

Citește și : Beijingul ‘toarnă gaz’ pe focul relaţiilor tensionate cu Washingtonul. Mesajul chinezilor îl pune pe Trump în stand-by!

NTV, un post de televiziune de obicei loial Kremlinului, şi-a arătat îngrijorarea. „Acesta este un test pentru noi toţi. Depinde de noi ce fel de ţară vom avea”, a afirmat prezentatoarea Irada Zeynalova la un buletin de ştiri.

Reporterul, care lucra pentru site-ul leton Meduza, a fost arestat joi însă a fost eliberat duminică şi plasat în arest la domiciliu.

Avocatul său susţine că lui Golunov i-au fost plantate droguri, acuzaţie negată de autorităţile ruse. Meduza susţine că Golunov, în vârstă de 36 de ani, „este persecutat din cauza activităţii sale jurnalistice”.

Golunov urma să se întâlnească cu un alt jurnalist joi, când a fost oprit şi percheziţionat de poliţişti. Ei susţin că au găsit mefedronă în rucsacul său şi că la o percheziţie ulterioară a apartamentului său au fost găsite mai multe droguri şi cântare, indicii că el ar face trafic.