DISTRIBUIȚI

Rusia intenţionează să finalizeze către începutul anului 2024 construcţia infrastructurii sale de coastă la Oceanul Pacific pentru baza submarinelor sale nucleare care vor transporta super-torpile cu capacitate nucleară Poseidon, a anunţat luni agenţia de stat de presă TASS, citată de Reuters, potrivit agerpres.

Rusia a declarat în ianuarie că a produs primul set de torpile Poseidon, la patru ani după ce preşedintele Vladimir Putin a anunţat un tip fundamental nou de armă nucleară strategică, susţinând că aceasta va avea propria sa alimentare nucleară.


Citeşte şi: Germania este paralizată de una dintre cele mai mari greve din ultimele decenii – Black News

Există puţine detalii confirmate despre Poseidon în spaţiul public, dar în esenţă se pare că ar fi o combinaţie între o torpilă şi o dronă care poate fi lansată de pe un submarin nuclear.

Torpilele sunt în curs de dezvoltare pentru a fi desfăşurate pe submarinele cu propulsie nucleară Belgorod şi Habarovsk, potrivit TASS.

„Lucrările de construire a infrastructurii de coastă pentru baza a două submarine speciale în Kamceatka ar urma să fie finalizată către începutul anului viitor”, a declarat pentru TASS o sursă anonimă din domeniul apărării.

Baza de submarine cu rachete balistice nucleare a Flotei Rusiei din Pacific este situată pe coasta de sud-est a Peninsulei Kamceatka, în Extremul Orient rus.

Oceanul Pacific şi Marea Ohoţk scaldă coastele de est şi de vest ale Peninsulei Kamceatka.

Sursa a declarat pentru agenţia de presă TASS că un nou division este în curs de formare ca parte a forţelor submarine ale Flotei din Pacific, care va include nu numai Belgorod şi Habarovsk, ci şi alte submarine.

Noile submarine speciale vor participa la îndeplinirea sarcinilor de „descurajare strategică”, a declarat interlocutorul TASS.

Modernizarea majoră a bazei nucleare a Rusiei intervine pe fondul tensiunilor tot mai mari între SUA şi China cu privire la influenţa în Pacificul de Vest.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat – duminică- că Moscova nu a creat o alianţă militară cu China, dar el şi liderul chinez Xi Jinping au promis să-şi strângă legăturile, inclusiv în domeniul militar, în cursul întrevederii de săptămâna trecută, cu ocazia vizitei preşedintelui chinez în Rusia.

TASS notează că nu are o confirmare oficială a acestor informaţii.

Citeşte şi: Preşedintele Israelului cere oprirea ‘imediată’ a reformei judiciare – Black News

Potrivit TASS, submarinul Belgorod urmează să servească în cadrul Flotei Rusiei din Pacific. Pentru acest submarin a fost realizat primul set de supertorpile Poseidon. Acest submarin din Proiectul 09852 a intrat în dotarea flotei ruse, fără arma sa principală, la 8 iulie 2022. În prezent, Belgorod se află în probe în Flota Nordului.

Submarinul Habarovsk din Proiectul 09851 este în curs de finalizare la şantierul Sevmaş din Severodvinsk, regiunea Arhanghelsk (nord-vestul Rusiei).