DISTRIBUIȚI

Preşedintele rus Vladimir Putin a promis finanţare pentru a consolida forţele armate ale regiunii separatiste georgiene Abhazia, potrivit mass-media ruse, transmite luni agenţia DPA și agerpres.

Moscova consideră Abhazia şi Osetia de Sud, o altă regiune pierdută de Georgia vecină într-un scurt război cu Rusia în 2008, drept ţări independente, dar menţine un control de facto asupra lor.


Citește și: Taifunul Tapah face ravagii în Japonia: 30 de oameni au fost răniți!

„Propunerea guvernului rus de a semna un acord cu republica Abhazia pentru finanţarea cheltuielilor de modernizare a forţelor armate ale republicii Abhazia este aprobată”, a declarat Putin într-un decret datat duminică.

Relaţiile Rusiei cu Georgia, o fostă republică sovietică, rămân încordate la mai mult de un deceniu după război, pe care Tbilisi l-a pierdut în doar cinci zile.

Noul prim-ministru georgian, Ghiorghi Gaharia, a precizat într-un discurs în parlament cu puţin înainte de numirea sa în această lună că ocupaţia rusă a teritoriului Georgiei este „cea mai mare provocare, cel mai mare rău” pentru ţara sa.

Citește și: Hassan Rohani denunță prezenţa ‘forţelor străine’ în Golf

În urmă cu trei luni, protestatari au încercat să ia cu asalt parlamentul georgian după ce un deputat rus, promovând legăturile dintre bisericile ortodoxe, a fost lăsat să prezideze o reuniune în legislativ.

Incidentul a subliniat temerile în rândul multor georgieni faţă de potenţialul forţelor politice ruse de a recâştiga puterea în fosta republică sovietică.