Rusia plănuieşte să participe la reuniunea Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) de la Viena, la exact un an după lansarea invaziei din Ucraina, relatează vineri dpa, potrivit agerpres.
„Acum ne ocupăm de obţinerea vizelor şi pregătirea deplasării. Cred că totul va fi normal”, a declarat vicepreşedintele comisiei pentru afaceri externe a Senatului rus, Vladimir Geabarov, publicaţiei Gazeta parlamentară.
Citeşte şi: Aproape 1.900 de ‘instructori ruşi’ sunt prezenţi în Republica Centrafricană – Black News
Acesta a precizat că Austria a dat asigurări că le va acorda vize tuturor deputaţilor ruşi, lucru confirmat de ministrul de externe austriac, Alexander Schallenberg, care a reiterat vineri că ţara sa va acorda viză membrilor delegaţiei ruse care participă la Adunarea Parlamentară a OSCE, aşa cum o impune dreptul internaţional ţării alpine, unde se află sediul OSCE.
„Evident că nu vom comite nicio încălcare a dreptului internaţional”, a declarat Schallenberg într-o intervenţie în parlament, citat de EFE.
Rusia a participat ultima dată la o reuniune a OSCE în 2021. La ultimele două reuniuni, ţările gazdă, Marea Britanie şi Polonia, au refuzat să le elibereze vize membrilor delegaţiei ruse.
Mulţi delegaţi ruşi se află în acest moment pe lista sancţiunilor occidentale, din cauza invaziei din Ucraina ordonate de preşedintele Vladimir Putin.
Ministerul de Externe austriac a argumentat că eliberarea vizelor pentru ruşi pentru reuniunea din 23-24 februarie reprezintă o obligaţie în baza legislaţiei internaţionale.
OSCE, cu sediul la Viena, este succesoarea Conferinţei pentru securitate şi cooperare în Europa (CSCE), creată în 1975 pentru a susţine relaţiile între Est şi Vest. Organizaţia are 57 de state membre în Europa, America de Nord şi Asia, fiind considerată cea mai amplă organizaţie de securitate regională şi a fost privită ca o importantă platformă de cooperare între Est şi Vest, până la războiul din Ucraina.
Citeşte şi: Orban al Ungariei îi cere Ucrainei să renunțe – Black News
Potrivit lui Geabarov, delegaţia rusă trebuie să se pregătească de serioase atacuri verbale în timpul dezbaterilor. „Înţelegem că toate cele 30 de ţări ale NATO, care sunt şi membri ai OSCE, vor lua poziţie împotriva ţării noastre”, a adăugat acesta, asigurând că parlamentarii ruşi sunt gata să-şi exprime la rândul lor poziţia.
În 2021, delegaţia rusă a părăsit reuniunea OSCE în semn de protest împotriva unei rezoluţii care a condamnat ocuparea de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea.