DISTRIBUIȚI

Agenţia de supraveghere sanitară a Rusiei (Rospotrebnadzor) a anunţat vineri că şi-a intensificat monitorizarea nivelului de radiaţii în Orientul Îndepărtat rus din cauza unei creşteri a acestuia în Marea Chinei de Sud în urma unui presupus ‘incident radioactiv’, transmite agenţia de presă Interfax în pagina sa electronică, citând serviciul de presă al Rospotrebnadzor, potrivit agerpres.

Până la ora actuală nu există vreun pericol pentru cetăţenii ruşi din regiunea respectivă, conform sursei citate.


Citește și: Noul ministru interimar al securităţii interne american insistă pentru construcția ZIDULUI

Rospotrebnadzor a aflat despre acest presupus incident din Reţeaua globală de monitorizare a mediului, dar nu a precizat ce anume s-a întâmplat acolo.

Potrivit Interfax, postul de radio american Hal Turner Radio Show a anunţat miercuri seara, citând surse militare, despre o puternică explozie subacvatică. Potrivit canalului media american, citat de agenţia rusă de presă, o explozie cu o putere între 10 şi 20 de kilograme TNT ar fi avut loc la o adâncime de aproximativ 50 de metri, iar versiunea unui cutremur a fost deja exclusă. În zona respectivă se află submarine americane, a mai indicat postul de radio menţionat.

Citește și: Turcia trebuie ‘să scape’ de rachetele rusești, dacă vrea o ‘împăcare’ cu SUA

Reţeaua globală de monitorizare a mediului uRADMonitor Global Environmental Monitoring Network, la care face referire Rospotrebnadzor, reuneşte activişti civici din întreaga lume. Începând cu 21 noiembrie, reţeaua a înregistrat pe harta sa interactivă o creştere a nivelului de radiaţii (0,22-0,24 ľSv / h) în zona oraşului chinez Zhanjiang, cunoscut pentru întreprinderile sale din industria chimică, alimentară şi constructoare de maşini.