DISTRIBUIȚI
AFP

Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a afirmat luni că ‘înţelege’ declaraţiile făcute de preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP), Mahmoud Abbas, care a denunţat oferta de pace a lui Donald Trump ca o ‘palmă a secolului’ dată palestinienilor, relatează France Presse, potrivit agerpres.

‘Înţelegem perfect ce simt acum palestinienii. Ei au făcut concesii unilaterale, una după alta, în ultimii ani, fără să primească nimic în schimb’, a declarat ministrul de externe rus într-o conferinţă de presă la Moscova în care a prezentat bilanţul pe anul 2017 a activităţii instituţiei pe care o conduce.


Citeşte şi: ATAC cu armă albă într-o şcoală din Rusia. Mai mulţi elevi şi un profesor sunt răniţi – FOTO/VIDEO

‘În cursul ultimelor luni, ni s-a spus că SUA sunt pe punctul să anunţe un mare acord ce urma să-i satisfacă pe toţi’, a adăugat Lavrov, precizând că ‘nu s-a văzut nimic şi nu s-a auzit de ceva în acest sens’.

La accederea în funcţia supremă la Casa Albă, Donald Trump a promis să ajungă la obiectivul ultim: pacea în Orientul Mijlociu.

Dar, la 6 decembrie, el a recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului împotriva opiniei majorităţii aliaţilor din regiune şi a opoziţiei făţişe a palestinienilor, provocând manifestaţii violente.

Promisiunea de pace a lui Donald Trump s-a transformat într-o ‘palmă a secolului’ dată palestinienilor, a concluzionat Mahmoud Abbas duminică în timpul unei întâlniri cu liderii Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP) la Ramallah.

Citeşte şi: Igor Dodon îl proclamă pe Mihai Eminescu moldovean, nu român

Rusia, care, potrivit lui Lavrov, era dispusă să găzduiască discuţii directe între israelieni şi palestinieni, şi-a exprimat regretul faţă de această decizie a lui Donald Trump.

Şansele de reluare a unui dialog direct între cele două tabere ‘sunt aproape zero, având în vedere situaţia actuală’, a afirmat ministrul rus, adăugând că Moscova doreşte ‘să se consulte în viitorul apropiat cu partenerii săi din Cvartetul’ pentru Orientul Mijlociu: Uniunea Europeană, ONU şi SUA.

În timp ce procesul de pace israeliano-palestinian este în blocaj din 2014, decizia lui Trump ridică temeri că SUA vor valida de acum încolo colonizarea şi anexarea de către Israel a teritoriilor palestiniene, ceea ce ar face imposibilă crearea unui stat palestinian viabil, notează AFP.