DISTRIBUIȚI

Autorităţile ruse au blocat marţi site-urile organizaţiilor străine active în Rusia, desemnate drept ‘indezirabile’ pe teritoriul rus, printre care cel al mişcării politice Open Russia (Rusia deschisă) a fostului oligarh în exil Mihail Hodorkovski, informează AFP, potrivit agerpres.

O lege semnată în 2015 de Vladimir Putin permite desemnarea organizaţiilor străine ce activează în Rusia drept ‘indezirabile’. Ulterior, acestea pot fi interzise, fie că este vorba de ONG-uri, fundaţii sau întreprinderi.


Citeşte şi: EXPLOZIE puternică la unul dintre cele mai mari gazoducte din Austria. Un om a murit şi cel puţin 18 sunt răniţi – FOTO/VIDEO

Agenţia rusă pentru monitorizarea mass-media, Roskomnadzor, a anunţat într-un comunicat că a adăugat, la cererea Parchetului General, pe lista organizaţiilor blocate pe teritoriul rus site-urile a 11 organizaţii ce corespund în prezent acestei clasificări.

Printre aceste organizaţii se numără structuri britanice având legături cu Open Russia, precum şi Institute of Modern Russia, afiliată Open Russia şi prezidată de fiul opozantului, Pavel, dar şi fundaţia Open Society finanţată de George Soros.

Lansată în septembrie 2014 de către Mihail Hodorkovski, mişcarea Open Russia vizează unirea forţelor proeuropene în Rusia, în vederea constituirii unei opoziţii comune împotriva preşedintelui Vladimir Putin.

Odată cu apropierea alegerilor prezidenţiale, în martie 2018, fostul oligarh şi-a exprimat susţinerea atât pentru opozantul Aleksei Navalnîi, care nu va putea candida din cauza trecutului său judiciar, cât şi pentru jurnalista Ksenia Sobciak.

‘Site-ul Open Russia este blocat pe teritoriul rus’ de ‘majoritatea’ furnizorilor de acces la internet, a anunţat la rândul său această organizaţie.

Citeşte şi: Un fost ministru francez este judecat pentru VIOL în GRUP

Birourile postului rus al Open Russia au fost percheziţionate la sfârşitul lui aprilie. Parchetul rus i-a reproşat la acea dată organizaţiei că promovează ‘programe şi proiecte menite să discrediteze rezultatul alegerilor din Rusia şi să determine clasificarea lor drept ilegale’.

Mihail Hodorkovski a fost arestat în 2003 şi a stat aproape zece ani în închisoare pentru ‘furt şi escrocherie la scară extinsă’ şi ‘evaziune fiscală’, înainte de a fi graţiat în 2013 de Vladimir Putin. De atunci, el locuieşte în Europa, în Marea Britanie.