DISTRIBUIȚI
Sputnik

 ‘Faza activă a operaţiunii militare’ în Siria, unde armata rusă intervine în sprijinul regimului lui Bashar al-Assad, ‘se încheie’, a anunţat marţi şeful Statului Major al armatei ruse, Valeri Gherasimov, relatează AFP.

‘Faza activă a operaţiunii militare în Siria se încheie. Deşi rămân o serie de probleme, această etapă ajunge la finalul său logic’, a declarat şeful Statului Major al armatei ruse, citat de agenţii de presă ruse, în cursul unei reuniuni la Soci (sud-vestul Rusiei) cu omologii săi iranian şi turc, în ajunul unui summit tripartit Rusia-Iran-Turcia privind Siria.


Declaraţiile responsabilului rus sunt un ecou la afirmaţiile preşedintelui rus Vladimir Putin, care declara luni seara în cursul întrevederii cu omologul său sirian: ‘În ceea ce priveşte activitatea noastră comună în lupta împotriva terorismului în Siria, această operaţiune a ajuns la final’.

Citeşte şi: Putin s-a întâlnit cu Bashar al-Assad la Soci şi l-a ‘felicitat’ pentru rezultatele în lupta împotriva terorismului

Lansată în 2015, intervenţia militară rusă în Siria a schimbat situaţia permiţând în special armatei siriene să îndepărteze gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) din oraşul antic Palmira şi să-i alunge pe rebeli din bastionul lor de la Alep, în nord.

Forţele regimului sirian i-au alungat duminică seara pe jihadişti din Boukamal, ultimul fief urban în Siria al SI, care a pierdut cvasitotalitatea teritoriului său şi al cărui ‘califat’, autoproclamat în 2014, s-a prăbuşit.

În cursul întrevederii, ‘Assad a constatat cu satisfacţie că operaţiunea forţelor armate ruse, care a dus la salvarea Siriei, a ajuns la final de facto’, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului în cursul unei conferinţe de presă.

‘Putin l-a corectat puţin, indicând că sunt posibile recidive (…) dar fără a influenţa rezultatul reuşit al operaţiunii în ansamblul său’, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Această nouă etapă nu ar trebuie să marcheze încheierea prezenţei militare ruse în Siria.

Armata rusă şi-a anunţat în octombrie 2016 intenţia de a transforma instalaţiile portuare de la Tartous (nord-vest) în ‘baza navală rusă permanentă’.

Armata rusă a desfăşurat de altfel avioane de atac şi bombardiere care acţionează de la baza aeriană Hmeimim, în fieful alawit al preşedintelui sirian Bashar al-Assad, în apropiere de Lattakia.

Această fostă bază a armatei aerului siriană, a fost cedată militarilor ruşi la începutul intervenţiei lor în Siria, la 30 septembrie 2015.