DISTRIBUIȚI

Ministerul rus de Externe a anunţat joi că i-a convocat pe ambasadorii Germaniei, Suediei şi Danemarcei pentru a protesta faţă de ceea ce a spus că este „lipsa totală de rezultate” într-o anchetă pentru a identifica cine a aruncat în aer gazoductele Nord Stream anul trecut, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Mai multe explozii subacvatice inexplicabile au rupt conductele Nord Stream 1 şi Nord Stream 2 – cea din urmă nou construită – care leagă Rusia şi Germania şi trec prin Marea Baltică, în septembrie 2022.


Citește și :  Joe Biden a comemorat victimele atacului armat dintr-o şcoală din Uvalde

Exploziile au avut loc în zonele economice exclusive ale Suediei şi Danemarcei şi ambele ţări afirmă că au fost deliberate, dar încă nu au stabilit cine este responsabil. Cele două ţări şi Germania investighează incidentul.

Ministerul rus de Externe le-a acuzat pe toate într-un comunicat că îşi „târâie” deliberat picioarele şi încearcă să ascundă cine a fost în spatele exploziilor.

Ministerul s-a declarat nemulţumit de ceea ce a numit natura opacă a investigaţiei şi refuzul de a implica Rusia.

„S-a remarcat că aceste ţări nu sunt interesate să stabilească adevăratele împrejurări ale acestui sabotaj. Dimpotrivă, ele îşi întârzie eforturile şi încearcă să ascundă urmele şi pe adevăraţii autori ai acestei crime în spatele căreia credem că se află ţări binecunoscute”, potrivit comunicatului.

„Nu este o coincidenţă că „au scăpat” versiuni improbabile (despre ceea ce s-a întâmplat), aruncate în mass-media pentru a încerca să încurce apele”, notează ministerul rus.

Statele Unite şi Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) au numit incidentul „un act de sabotaj”. Moscova a dat vina pe Occident. Niciuna dintre părţi nu a furnizat dovezi, aminteşte Reuters.

Citește și : C.Q. Brown este noul şef de stat-major al SUA

Ministerul rus a spus că Moscova va continua să încerce să se asigure că Germania, Danemarca şi Suedia efectuează ceea ce a numit o investigaţie obiectivă, de asemenea cu participarea Rusiei.