DISTRIBUIȚI
G4Media.ro

Un tribunal rus l-a pus în libertate luni pe Igor Rudnikov, redactorul-şef al unui cotidian regional cunoscut pentru anchetele sale privind corupţia elitelor locale, transmite AFP, potrivit agerpres.

Rudnikov, fondatorul şi redactorul-şef al cotidianului Novîie Koliossa din Kaliningrad, enclavă rusă la Baltica, a fost arestat în noiembrie 2017 şi acuzat de tentativă de extorcare a unui responsabil de rang înalt al forţelor de ordine locale.


Citește și : SUA intensifică atacurile cibernetice asupra Rusiei! Trump acuză NYT de TRĂDARE!

Parchetul a cerut condamnarea lui Rudnikov la 10 ani de închisoare, însă un tribunal din Sankt-Petersburg a decis să renunţe la acuzaţiile de extorcare de fonduri şi să-l condamne pe jurnalistul de 53 de ani la 550 de ore de muncă în folosul comunităţii, pentru ‘abuz de putere’.

Într-un comunicat emis luni, tribunalul a anunţat că jurnalistul ‘a fost pus în libertate în sala de şedinţe’.

‘Credeam că justiţia va triumfa … peste doi sau trei ani, dar nu îmi imaginam că aceasta se va putea întâmpla astăzi’, a reacţionat Rudnikov.

Susţinătorii săi au denunţat o înscenare, iar organizaţia Reporteri fără Frontiere l-a considerat pe Rudnikov ‘victima unor represalii motivate politic’.

În iunie 2017, cotidianul său l-a acuzat pe Viktor Ledeniov, şeful filialei locale a Comitetului de anchetă rus, principalul organism responsabil cu anchetele penale, că deţine o vilă de lux nedeclarată.

Citește și : India se topeşte sub valul de căldură: 78 de oameni au pierit!

Peste câteva luni, Rudnikov a fost arestat şi acuzat că i-ar fi cerut lui Ledeniov 50.000 de dolari pentru a pune capăt campaniei negative.

Jurnalistul a respins acuzaţiile.

Punerea în libertate a lui Igor Rudnikov survine la câteva zile după deznodământul cazului unui alt jurnalist, Ivan Golunov, cunoscut pentru anchetele sale anticorupţie publicate pe site-ul de informaţii Meduza.

Golunov, arestat în iunie şi acuzat de trafic de droguri, a fost scos de sub urmărire şi pus în libertate după o mobilizare aproape fără precedent a societăţii civile şi presei ruse.