DISTRIBUIȚI

Rusia ar putea elibera cei 24 de militari ucrainieni reținuți în urma conflictului naval din Marea Azov în cadrul unui „schimb de prizonieri” cu Ucraina, în cursul acestui an, a declarat vineri o sursă diplomatică, conform informațiilor apărute în publicația pro-Kremlin Izvestia, citată de Reuters, după cum transmite și mediafax.

Statele Unite și Uniunea Europeană au făcut apel Administrației de la Moscova să elibereze militarii reținuți după ce Rusia a capturat trei nave ucrainiene în luna noiembrie.


Citeşte şi: Proteste de amploare în Argentina. Oamenii s-au săturat de austeritatea lui Macri!

Rusia consideră că navele au intrat ilegal în apele teritoriale ruse, în timp ce Ucraina consideră capturarea navelor ilegală și acuză Rusia de agresiune militară.

Sursa diplomatică citată de publicația Izvestia a declarat că militarii vor trebui judecați inițial în Rusia, dar este luată în calcul posibilitatea unui schimb, deoarece există mulți cetățeni ruși reținuți în Ucraina.

Citeşte şi: SUA au început retragerea militară din Siria

Momentan nu a fost stabilită o dată exactă pentru procesul militarilor, care au transmis că se consideră prizonieri de război, statut respins de Administrația de la Moscova.

Serviciul Federal rus de Securitate (FSB) susţine că navele militare ucrainene Berdiansk, Nikopol şi Iani Kapu au pătruns neautorizat în apele teritoriale ruse, ignorând somaţiile. Ambarcaţiuni ale Serviciului Federal rus de Securitate (FSB) au deschis focul spre cele trei nave militare ucrainene, capturându-le şi arestând 24 de membri ai echipajelor. Cele trei nave militare ucrainene se aflau în largul fostei provincii ucrainene Crimeea, anexată de Rusia în anul 2014.