DISTRIBUIȚI
FILE PHOTO: National flag flies over the Russian Central Bank headquarters in Moscow, Russia May 27, 2022. REUTERS/Maxim Shemetov/File Photo

Investitorii străini din ţările „neprietenoase” care îşi vând activele din Rusia vor fi obligaţi să doneze cel puţin 10% din preţul vânzării către bugetul statului rus, ceea ce va face şi mai dificilă viaţa companiilor occidentale care vor să plece din Rusia pe fondul războiului din Ucraina, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Firmele care vor să plece din Rusia sunt obligate deja să îşi vândă afacerile din Rusia la preţuri mult reduse, câteva dintre aceste firme fiind nevoite chiar să accepte doar un preţ nominal în timp ce multe firme străine au depreciat semnificativ valoarea activelor ruseşti, chiar dacă unele companii au inclus în contractele de vânzarea clauze care să le permită să revină în Rusia, la un anumit moment.


Citește și :  Rusia avertizează cu consecinţe grave dacă Armenia aderă la Statutul de la Roma al Curţii Penale Internaţionale

Potrivit unor informaţii publicate luni seara pe pagina de Internet a Ministerului de Finanţe de la Moscova, comisia guvernamentală care monitorizează investiţiile străine şi-a revizuit cerinţele cu privire la vânzările de active în care sunt implicaţi investitori străini din ţările care au impus sancţiuni Rusiei, ţări pe care Moscova le califica drept „neprietenoase”.

Printre noile cerinţe se numără şi „o obligaţie de a face o contribuţie voluntară în numerar la bugetul federal, în valoare de cel puţin 10% din valoarea de piaţă a activelor respective, conform raportului de evaluare a activelor”.

Măsurile adoptate de autorităţile ruse la finele lunii decembrie 2022 stipulau că vânzările de active sunt permise numai cu condiţia ca potenţialul cumpărător al activelor să beneficieze de un discount de 50%, după o evaluare independentă.

Anterior, cei care doreau să îşi vândă activele ruseşti puteau alege între a plăti imediat 10% din valoarea totală a tranzacţiei la bugetul federal al Rusiei sau a plăti în tranşe pe parcursul a unu până la doi ani. Posibilitatea de a plăti în tranşe a fost acum eliminată.

Citește și : Germania exclude boicotarea JO 2024

Un proiect de lege care ar fi permis autorităţilor ruse să confişte activele investitorilor occidentali nu a reuşit să treacă prin Parlamentul de la Moscova în vara anului trecut. În schimb, un decret semnat de preşedintele Vladimir Putin la data de 5 august 2022 interzice investitorilor din ţările „neprietenoase” să îşi vândă acţiunile la cele mai importante şi mai uşor de transferat investiţii, precum cele în proiecte energetice importante sau în bănci, exceptând situaţia în care Putin acordă o scutire.