DISTRIBUIȚI

Rusia a felicitat SUA pentru asolizarea de joi pe Marte a roverului Perseverance al agenţiei spaţiale americane NASA, după o călătorie de aproape şapte luni de pe Terra, pentru a căuta indicii cu privire la existenţa anterioară a vieţii pe Planeta Roşie, relatează vineri EFE.

„În numele conducerii Roscosmos felicit echipa NASA şi Jet Propulsion Laboratory (JPL) pentru succesul asolizării roverului Perseverance pe Marte” a declarat pentru Telegram Serghei Saveliev, directorul general adjunct al agenţiei spaţiale ruse.


„Vă urez mult noroc pentru implementarea deplină a programului de cercetare”, a adăugat el.

Roverul – cel de-al cincilea al NASA trimis pe Marte după Sojourner, Spirit, Opportunity şi Curiosity – a început să ruleze joi fără probleme cu obiectivul de a elucida misterul cu privire la existenţa vieţii, să preleveze mostre, să studieze geologia şi să pregătească drumul pentru o viitoare misiune cu echipaj uman pe Planeta Roşie.

Perseverance, roverul construit de NASA, este cel mai avansat laborator de astrobiologie trimis vreodată pe o altă planetă. Vehiculul, având dimensiunea unui SUV, are şase roţi, o lungime de aproape 3 metri şi o greutate de 1.025 de kilograme.

Oamenii de ştiinţă speră să identifice biosemnături ale unor vechi microorganisme marţiene în straturile de sedimente din care Perseverance va extrage mostre ce urmează să fie aduse pe Terra într-o misiune ulterioară. Aceasta este şi prima misiune de culegere de mostre de sol de pe o altă planetă din istorie.