DISTRIBUIȚI
afp

Moscova va expulza un diplomat din cadrul Ambasadei Muntenegrului, a anunţat luni Ministerul de Externe rus, după ce Muntenegru a expulzat un diplomat rus în semn de solidaritate cu Marea Britanie, care a atribuit Rusiei responsabilitatea pentru otrăvirea fostului agent dublu rus Serghei Skripal cu o substanţă neurotoxică la 4 martie pe teritoriul britanic, relatează Reuters şi RIA Novosti, conform agerpres.

Ca represalii, Londra a expulzat 23 de diplomaţi ruşi, gestului său raliindu-se 16 state membre ale UE, precum şi SUA, Canada, Norvegia, Australia, Republica Moldova, Albania, Macedonia, Muntenegru şi Ucraina.


Citește și : Irak : Şase femei originare din Turcia, condamnate la pedeapsa cu moartea pentru apartenenţă la SI

Câteva ţări, ca Austria, care nu au efectuat expulzări, şi-au rechemat în schimb ambasadorii de la Moscova pentru consultări.

În consecinţă, în jur de 150 de diplomaţi ruşi au fost expulzaţi din diferite ţări, de departe SUA expulzând cei mai mulţi – 60. În plus, Washingtonul a închis şi Consulatul Rusiei din Seattle, gest care a atras ca represalii închiderea consulatului american din Sankt-Petersburg.

La sfârşitul săptămânii trecute, Rusia a răspuns în mod similar şi a declarat persona non-grata un număr identic de diplomaţi.

Londra atribuie Rusiei tentativa de asasinare a lui Skripal şi a fiicei sale Iulia la 4 martie la Salisbury (sud-vestul Angliei), în pofida faptului că Moscova neagă cu obstinaţie orice fel de implicare în acest caz. Mai mult, Rusia a cerut convocarea unei ‘sesiuni extraordinare’ a Consiliului executiv al Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), potrivit AFP.

Citește și : Nu au avut loc pregătiri pentru un summit între Putin şi Trump (Kremlin)