DISTRIBUIȚI

Rusia este gata să poarte consultări cu SUA în legătură cu Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF) la nivel diplomatic şi militar, a declarat miercuri ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov, informează Reuters, potrivit agerpres.

„Suntem gata de dialog dacă SUA vor fi gata”, a spus oficialul rus, aflat în vizită la New Delhi.


Citeşte şi: Poliţia australiană este în alertă maximă după descoperirea unor colete suspecte la ambasadele străine – FOTO/VIDEO

El a indicat că Moscova este pregătită să înceapă acest dialog chiar „de mâine”, subliniind însă că trebuie să fie un dialog „bazat pe egalitate de drepturi”.

La începutul lui decembrie, SUA au dat Rusiei un ultimatum, anunţând că autorităţile de la Moscova au la dispoziţie 60 de zile pentru a se conforma Tratatului INF, încheiat în 1987, în caz contrar atenţionând că se vor retrage din acest tratat. NATO şi SUA acuză Moscova că încalcă Tratatul INF prin dezvoltarea unui nou sistem de rachetă, acuzaţii respinse de Moscova drept nefondate.

Citeşte şi: Congresmenii democraţi îl critică dur pe Trump: ‘I-a luat pe americani OSTATICI’

Potrivit SUA şi aliaţilor lor europeni, noua rachetă de croazieră rusească 9M729 Novator (SSC-8, în codificarea NATO) depăşeşte raza de acţiune prevăzută de Tratatul INF, fapt negat de Moscova. Documentul interzice SUA şi Rusiei de a produce, testa şi desfăşura rachete nucleare sol-sol cu o rază de acţiune între 500 şi 5.500 km.