DISTRIBUIȚI
Reuters

Situaţia din Balcani şi în special cea din Kosovo ‘suscită îngrijorare’, a declarat şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, denunţând rolul ‘destabilizator’ al UE şi NATO în această regiune, într-un interviu publicat vineri de Efsyn, ziarul redactorilor eleni, citat de France Presse, potrivit agerpres.

Ministrul de externe rus a pledat pentru o ‘revenire la normalitate’ a dialogului ruso-elen, în contextul în care premierul grec Alexis Tsipras efectuează o vizită la Moscova.


Citeşte şi: Sediul CNN din New York a fost evacuat

Relaţiile bune întreţinute în mod tradiţional de cele două ţări s-au tensionat odată cu expulzarea în iulie a unor diplomaţi ruşi, acuzaţi de Grecia că au încercat să saboteze soluţionarea disputei între Atena şi Skopje cu privire la numele de Macedonia.

Cu privire la acest dosar, la fel ca în cazul altora din regiune, Lavrov a denunţat ‘acţiuni’ ale NATO şi UE ‘care conduc la o destabilizare suplimentară şi la creşterea tensiunilor’.

‘Vedem că UE şi NATO îşi intensifică eforturile pentru a ‘digera’ regiunea, punând ţările în ‘faţa unei false dileme’: fie sunt cu Moscova, fie cu Washington şi Bruxelles’, a adăugat el.

Serghei Lavrov consideră că ‘principalul focar de destabilizare rămâne Kosovo’, având în vedere planul autorităţilor kosovare de a se dota cu o armată regulată.

Incapacitatea UE de a forţa Kosovo să-şi îndeplinească obligaţiile pune sub semnul întrebării reputaţia Bruxellesului, a declarat Lavrov în interviul postat integral (în limba rusă) pe site-ul Ministerului de Externe rus (www.mid.ru), potrivit RIA Novosti.

‘Pristina nu doar sabotează deschis punerea în aplicare a acordurilor încheiate în dialog cu Belgradul prin medierea UE, ci întreprinde noi măsuri provocatoare’, a afirmat ministrul rus, menţionând planul Kosovo de a se dota cu armată proprie şi impunerea Serbiei de taxe vamale de 100%.

Toate aceste acţiuni ale Kosovo subminează reputaţia Uniunii Europene, a insistat şeful diplomaţiei ruse, conform agenţiei de presă citate.

Citeşte şi: Conservatorii germani îşi aleg un nou lider în locul Angelei Merkel

SUA şi-au exprimat joi susţinerea faţă de planul Pristinei privind crearea unei armate regulate, dar această poziţie nu este împărtăşită de alţi aliaţi ai lor, iar secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a calificat chiar proiectul ca fiind ‘inoportun’.

Lavrov a reafirmat de asemenea opoziţia Moscovei faţă de ‘integrarea precipitată în NATO’ a Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei orchestrate, potrivit lui, de către Washington.

Combătut în cele două ţări de dreapta naţionalistă, acordul încheiat în iunie între Atena şi Skopje pentru reglementarea disputei ce durează de un sfert de secol cu privire la denumirea de Macedonia urmează să ridice blocajul în faţa integrării euroatlantice micului stat balcanic de către Grecia.