DISTRIBUIȚI

Nimeni nu se astepta la un mare progres de la maratonul diplomatic de saptamana trecuta, care ar neutraliza criza de securitate care a aprins Rusia in Europa de Est. Incercuind Ucraina din trei parti cu 100.000 de soldati, si apoi, potrivit Casei Albe, a trimis diverisonisti pentru a crea un pretext pentru invazie.

Dar, pe masura ce administratiile Biden si NATO efectueaza simulari cu privire la modul in care se pot dezvolta lunile urmatoare, ele identifica un alt set de optiuni pentru Vladimir Putin, masuri mult mai ample decat o invazie a Ucrainei.


Putin vrea sa extinda sfera de infuenta a Rusiei in Europa de Est si sa asigure angajamente scrise conform carora NATO nu se va mai extinde niciodata acut in Europa si Statele Unite.

Au existat indicii ca armele nucleare ar putea fi mutate in anumite locuri – poate nu departe de coasta Sua – care ar reduce timpii de avertizare  post-lansare la doar cinci minute, ceea ce ar putea declansa o confruntare similara cu criza rachetelor din Cuba 1962. “O ipotetica invazie rusa a Ucrainei nu va submina securitatea Sua “, a spus Dmitri Soslov, un analist de la Moscova, care a facut o prezentare cu usile inchise despre confruntarea cu parlamentarii rusi luna trecuta. “Logica generala a actiunilor Rusiei este ca SUA si NATO trebuie sa plateasca un pret mare “.

Si, dupa cum ucrainenii au primit vineri un memento, cand site-urile ministerelor de stat au fost vandalizate intr-un atac cibernetic, armata rusa de hackeri poate face ravagii in Ucraina, dar si in retelele electrice de la Munchen pana in Michigan.

 Toate acestea pot fi tumultoase, fac parte din campania de intimidare a Kremlinului si o modalitate de a-i aminti presedintelui Biden ca, desi doreste sa concentreze atentia americana asupra concurentei si confruntarii cu China, Putin este  capabil inca  sa provoace pagube enorme Occidentului.

Liderul rus insusi vorbeste despre aceasta abordare avertizand in mod repetat in ultimul an ca, daca Occidentul trece de “linia rosie” in continua schimbare, care, in opinia lui Putin, ameninta securitatea Rusiei, el da un raspuns neasteptat.

 “Raspunsul Rusiei va fi asimetric, rapid si dur”, a spus Putin in aprilie anul trecut, referindu-se la tipurile de actiuni militare neconventionale pe care Rusia le-ar putea intreprinde daca oponentii sai  ar ameninta “ interesele noastre de securitate “.

Actuala criza a fost cauzata de lansarea unor serii de cereri din partea Kremlinului, ca SUA si aliatii sai sa fie de acord sa restabileasca efectiv sfera de influenta a Rusiei aproape de liniile erei sovietice, inainte ca NATO sa se extinda in Europa de Est. Rusia a cerut, de asemenea, eliminarea tuturor armelor nucleare americane din Europa , spunand ca se simte amenintata de prezenta lor – desi tipurile si locatiile acestor arme nu s-au schimbat de ani de zile.

Rusia a acutizat aceste cereri, pe care Statele Unite le numesc “inacceptabile”, cu acumularea de forte in apropierea Ucrainei si avertismente repetate ca este dispusa sa foloseasca “ masuri militare – tehnice “ nedefinite pentru a proteja ceea ce considera ca sunt interesele sale legitime de securitate.

Ca raspuns, administratia Biden a emis avertismente cu privire la sanctiunile financiare si tehnologice, daca Kremlinul isi continua amenintarile, in special in ceea ce priveste Ucraina. Oficialii americani spun ca, in ciuda tuturor discutiilor despre mutarea armelor nucleare sau utilizarea atacurilor asimetrice, pana acum SUA au vazut putine dovezi in acest sens.  La o sedinta de informare la Casa Alba de joi. Jake Sullivan, consilierul pentru Securitate nationala al lui Biden , a refuzat sa comenteze ce actiune rusa ar provoca un raspuns American – daca, de exemplu SUA ar raspunde la atacul cibernetic din Ucraina.

“Statele Unite si aliatii nostri sunt pregatiti pentru orice situatie, orice eveniment”, a spus el. “Suntem pregatiti sa continuam cu buna credinta calea diplomatica si suntem pregatiti sa raspundem la noi actiuni. Si dincolo de asta, tot ce putem face este sa ne pregatim. Si suntem pregatiti”.

Cercetatorii care urmaresc filmarile de pe retelele de socializare au observant multe semne ca echipamente militare rusesti suplimentare sunt trimise spre vest cu trenul din Siberia.

In Rusia, televiziunea de stat a fost plina de avertismente din partea comentatorilor, ca Ucraina ar putea ataca in curand separatistii sustinuti de rusi in estul Ucrainei. – potrivit Washingtonului vineri, activisti rusi specializati in explozibil si razboi urban s-au infiltrate in Ucraina si ar putea planui sa organizeze o provocare. Rusia a negat acuzatiile.

Yevgeny Bozinsky, un general locotenent in retragere si un commentator obisnuit de televiziune rusa, a prezis un razboi “limitat” iminent pe care il provoaca Ucraina si a prezis ca Rusia va castiga in scurt timp prin atacuri aeriene devastatoare.

“Nu vor exista coloane de tancuri”, a spus generalul Bozinsky intr-un interviu telefonic. “Vor distruge din aer toata infrastructura ucraineana”.

La Geneva, diplomatii rusi au insistat ca nu exista planuri de invadare a Ucrainei. Dar au fost indicii in legatura cu alti pasi. Intr-o remarca, un diplomat rus  inalt a spus ca Moscova este pregatita sa plaseze sisteme de arme nedefinite in locatii nespecificate. Aceasta a fuzionat cu evaluarile  serviciilor de informatii americane conform carora Rusia ar putea lua in considerare  o noua desfasurare nucleara, poate o arma nucleara tactica sau un arsenal puternic de rachete hipersonice.

In noiembrie, Putin insusi a sugerat ca Rusia va fi capabila sa desfasoare rachete hipersonice bazate pe submarine la distanta aproape de Washington. El a spus in repetate randuri ca perspectiva unei expansiuni militare occidentale in Ucraina prezinta un risc inaccptabil pentru Rusia, deoarece ar putea fi folosita pentru a lansa un atac nuclear impotriva Moscovei, cu doar cateva minute inainte de avertisment. Rusia, a clarificat el, poate face exact acelasi lucru cu Statele Unite.

“De la inceputul anului vom avea in arsenalul nostru o noua racheta pe mare, o racheta hipersonica”, a spus Putin, referindu-se la o arma care zboara cu o viteza de cinci ori mai mare decat viteza sunetului, si care este posibil sa evite capacitatea scutului de aparare antiracheta.

Putin a spus ca va desfasura altfel de rachete doar ca raspuns la miscarile occidentale, iar presedintele Biden i-a spus lui Putin in ultima lor conversatie ca Statele Unite nu au de gand sa desfasoare sisteme ofensive de asalt in Ucraina.